Nikšićani dobili pametnu klupu

Dodajte komentar

Ispred Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis danas je svečano puštena u rad pametna klupa.

Kako je objasnio direktor te ustanove, Ratko Bataković građanima Nikšića je sada omogućeno da na ovom mjestu napune svoj mobilni uređaj, da sjedu i odmore, ali, dodao je, klupa ima i drugih značajnih namjena.

Ova pametna klupa, osim što omogućava da se napuni telefon, prikuplja informacije o zagađenosti vazduha, o temperaturi, o vlažnosti vazduha. Nadam se da će biti inspiracija našim start-up-ovima u Tehnopolisu da i oni nešto osmisle na sličan način“, istakao je Bataković.

Ono što je posebno obradovalo Slađanu Lazarević, koordinatorku za prostorno planiranje i energetsku efikasnu athitekturu u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), jeste to što je već jutros, prema njenim riječima, nekoliko školarca boravilo na tom mjestu, koji su punili svoje mobilne uređaje, ali i pokazali interesovanje za funkcionisanje ove elektronike.

Kako je navela Lazarević, njima su objasnili da mogu da instaliraju aplikaciju Strawberry koja omogućava da predlažu nove lokacije bilo gdje u Crnoj Gori za koje oni smatraju da bi bile značajne za postavljanje ovog uređaja.

Pametna solarna klupa nije prevelika inovativnost u svijetu, ali, prosto, kod nas to znači da počinjemo da razmišljamo na pametniji način, da koristimo potencijale koje imamo kao što je Sunce, s obzirom da se kompletno napajanje ove klupe vrši preko solarnih fotonaponskih panela koji su postavljeni na krovu nadstrešnice“, pojasnila je ona.

Kao jako bitan segment ovog urbanog mobilijara, Lazarević smatra lokaciju postavljanja.

Bitno je da klupa koristi, da njena namjena bude u skladu sa tim, da bude na mjestima prometnim za pješake. Sa druge strane, te tačke na kojima postavljamo klupe treba da budu mjesta ukrštanja pješačkih i saobraćajnih koridora“, kazala je ona naglašavajući da je ova lokacija idealna jer ispunjava oba uslova.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *