Pregled štampe za 20. decembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Zašto vlast ne bi uzela i od bogatih

Vlada nastavlja staru praksu kršenja socijalnog dijaloga i predlaže zakone koje nije razmatrao socijalni savjet, kazali su predstavnici sindikata komentarišući najnovije Vladine odluke. U Uniji slobodnih sindikata (USS) iznenađeni su namjerom Vlade da poveća akcize, smanji naknade za majke sa troje i više djece i ne obračunava naknadu za minuli rad, zbog čega su za danas najavili sjednicu kolegijuma na kojem će odlučiti šta će da rade.

Nurković ugrožava prodaju Luke Bar

Tender za prodaju 30 odsto akcija Luke Bar, u državnom vlasništvu, ističe sjutra u podne, a prema dostupnim podacima, najozbiljniji kandidati su kompanija OT Logistics (OTL) iz Poljske i turski Global Ports Holding, koji gazduje barskim preduzećem Port of Adria (bivši Kontejnerski terminal).

Radoje Dakić nakon 70 godina ide u stečaj

Privredni sud juče je otvorio stečajni postupak u kompaniji Radoje Dkić” bivšem gigantu metaloprerade osnovanom prije 70 godina. Kako se navodi u saopštenju stečajnog sudi je Blaža Jovanića za stečajne upravnike sa jednakim ovlašćenjima imenovani su Ranko Radinović i Mladen Marković, oba iz Podgorice.

Dnevne novine

Ohrabruje konsolidacija u budžetu

Savjet za finansijsku stabilnost Centralne banke (CBCG) podržao je Plan sanacije javnog duga, koji je Vlada usvojila, ocijenivši da posebno ohrabruje konsolidacija u budžetu koja ide u pravcu smanjenja postojećih fiskalnih rizika.

Poreske obaveze ne smijemo zanemariti

Vlada se nije opredijelila za povećanje poreza, niti je ukinula određena socijalna prava, čime je obezbijedila ono što su projektovane vrijednosti dobrog budžeta, ocijenio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

CRBC betonirao četiri stope mosta moračica

Na najzahtjevnijem objektu prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, mostu Moračica, betonirane su četiri, od ukupno pet stopa. Radnici sada rade na stubovima, a izbeto-niran je prvi segment stuba P3. Most Moračica je dugačak 960 metara, a najveća visina stuba će iznositi 161 metar.

Dan

Novo zaduženje vodi Crnu Goru u bankrot

U budžetu za narednu godinu, koji iznosi 2,005 miliona eura, za pokriće svih troškova faliće 455 miliona, a ta sredstva će biti obezbijeđena novim zaduživanjem. Projekcije Vlade su da će javni dug do 2019. rasti do 79,5 odsto BDP-a, nakon čega slijedi smanjenje na 74,1 u 2020. godini.

Otkazi za 200 radnika

Zbog gašenja.preduzeća Održavanje željezničkih voznih sredstava i privatizacije Montekarga, u narednoj godini u četiri željeznička preduzeća biće otpušteno oko 200 radnika, saznaje “Dan” iz više izvora.

Marković sa privrednicima

Redovni godišnji sastanak privrednika sa predsjednikom Vlade i njegovim saradnicima biće održan danas u Privrednoj komori. Sastanak sa premijerom Duškom Markovićem počeće u 13 časova.

Struja će poskupjeti zbog podmorskog kabla

Od postavljanja podmorskog kabla između Crne Gore i Italije korist će imati samo italijanski investitor, dok građani mogu da očekuju samo poskupljenje električne energije, kazao je Dejan Mijović (GP URA).

Pobjeda

Stežu kaiš preko tanjih novčanika

Najnovije Vladine mjere osiromašiće građane po više osnova, jer će poskupljenje goriva povećanjem akcize za devet centi poskupiti sve druge proizvode. Na drugoj strani budžeti će im biti znatno manji, kroz ukidanja minulog rada, smanjenja naknada za majke sa troje i više djece.

Slab oporavak realnog sektora

Savjet za finansijsku stabilnost podržava Vladin plan sanacije, a naročito ohrabruje konsolidacija u budžetu koja ide u pravcu smanjenja fiskalnih rizika, povećanih zbog pritiska javnog duga saopšteno je nakon sjednice ovog tijela.

Založili Palmon bej za kredit HTP Primorja

Predsjednica NVO “Manjinski akcionari” Vesna Milošević kazalaje daje malim dioničarima Centra Igalo nezakonito onemogućen uvid i obavještenje o sadržini akata koji su usvojeni na Skupštini 7. decembra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *