Pregled štampe za 16. decembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Kredit za autoput veći za 163 miliona

Zbog jučerašnjeg rasta dolara prema euru od oko 2,6 odsto crnogorski kredit za autoput od 944 miliona dolara sada vrijedi 906 miliona eura, odnosno 163 miliona eura više nego prije dvije godine kada je odobren.

Traže TV duel sa ministrima

Bivši radnici Kombinata aluminijuma u stečaju, koji u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza potražuju 5,45 miliona eura za otpremnine, nakon jučerašnjeg protesta ponovo su poslali pisma na više adresa u Vladi od koje već godinu čekaju isplatu.

Marković traži nadzor energetike

Vlada je juče usvojila Energetski bilans za narednu godinu kojim je planirana proizvodnja od 3.359 gigavat-sati struje (GWh) na pragu elektrana, a bruto potrošnja 3.473 GWh. Deficit od 114 GWh biće pokriven iz uvoza.

Dnevne novine

Marković na čelu investicione komisije

Imajući u vidu personalne promjene u sastavu 41. Vlade, a u cilju stručnog usmjeravanja i praćenja poslova od značaja za pripremu i sprovođenje investicionih projekata iz oblasti infrastrukture, Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku o obrazovanju Nacionalne investicione komisije kojom će predsjedavati premijer Duško Marković.

Sheraton će oživjeti sjever

Hotel Four Points by Sheraton, dio jednog od najprestižnijih hotelskih lanaca u svijetu, svečano je otvoren sinoć u Kolašinu. Hotel kategorije četiri zvjezdice, koji raspolaže sa 72 sobe, od kojih 12 apartmana, otvoren je na mjestu nekadašnjeg hotela Lipka. Sheraton je u Crnu Goru dovela azijska Arnn grupa, koja je sredinom godine sklopila saradnju sa jednim od vodećih američkih hotelskih operatera Starwood hotels and resorts, pod čijim okriljem posluje Sheraton.

Struja ipak skuplja od 1. januara

Cijena struje od 1. januara definitivno će biti veća, kazao je Radiju Crne Gore rukovodilac snabdijevanja u Elektroprivredi (EPcG) Vladimir Bojičić.

Dan

Imaju 120 miliona, a građevinarima ne daju kredite

Komisija za kontrolu državne pomoći dala je saglasnost na plan Investiciono razvojnog fonda za narednu godinu shodno kojem opredijeljena sredstva za podršku iznose 120 miliona eura. Kako se navodi u dokumentu, maksimalan iznos koji jedno preduzeće može dobiti je u visini 60 odsto opravdanih troškova za srednja i 70 odsto za mala privredna društva, mikroprivredna društva i preduzetnike.

Račun u banci nema 138 miliona Evropljana

Oko trećine Evropljana, tačnije 33 odsto, nema stalno zaposlenje, a među njima je 35 odsto starosti između 18 godina i 34 godine, pokazalo je istraživanje kompanija Masterkard.

Otpremnine čekaju do Nove godine

Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) dali su novom premijeru Dušku Markoviću rok do 31. decembra da im isplati otpremnine shodno Zakonu o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima fabrike. Ukoliko to ne uradi, penzioneri su najavili da će poslije Nove godine radikalizovati proteste. U planu je ili blokada ulaza u zgradu Vlade ili blokada, ali mnogo radikalnija nego što je bio slučaj prethodnih mjeseci.

Dvije porodice dobile milion

Vlada je dala saglasnost zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore da se sudski poravna sa vlasnicima parcela na području kamenoloma u KO Radovići, na lokalitetu Luštica, i isplati im ukupno 1,05 miliona eura. U pitanju su parcele čiji su vlasnici porodice Brinić i Lakićević.

Pobjeda

Biznis barijere stalno na umu

Najvažniji cilj Američke privredne komore (AmCham) je ukazivanje na biznis barijere, kao i pružanje rešenja za njihovo otklanjanje. U tom smislu Komora predstavlja vrijedan izvor znanja i iskustava koje nudimo donosiocima odluka, kako bi što efikasnije uticali na unapređenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori, saopštila je predsjednica Komore Katarina Bulatović na novogodišnjem koktelu u hotelu Hilton.

Opština plaćala troškove kredita Fonda

Da li je protokol o utvrđivanju obaveza, kojim je tadašnji predsjednik barske opštine Žarko Pavićević preuzeo plaćanje troškova kredita Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI), apsolutno ništavan, znaće se polovinom idućeg mjeseca.

Tačka na obnovljive izvore

Crna Gora je dostigla potreban nivo proizvodnih kapaciteta obnovljivih izvora energije, što je bila obaveza iz procesa integracije u Evropsku uniju kazao je premijer Duško Marković na sjednici Vlade na kojoj je usvojen energetski bilans za 2017.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *