Analitičari podižu procjene dok bitcoin opet snažno raste

Bitkoin se brzo vratio na područje iznad 60 hiljada dolara. Gubici u aprilu su bili značajni, iznosili su 16%, što predstavlja najveći mjesečni pad od novembra 2022. godine, kada je industriju potresao pad FTX berze i skandali vezani za Sam Bankman Fried (usput: osnivač Binance Changpeng Zhao bi takođe trebao otići u zatvor, ali samo na četiri mjeseca).

U srijedu je cijena BTC-a pala ispod 57 hiljada dolara, što je najniže u posljednja dva mjeseca. Tog dana bilo je 563 miliona dolara odliva iz američkih bitcoin ETF-ova.

Činjenica da se bitcoin udaljio od rekorda (vrijedio je 74.000 dolara sredinom marta) za skoro 25 posto je (uz nevoljnost Fed-a da brzo počne snižavati kamatne stope) u velikoj mjeri povezana s odlivom iz ETF fondova, gdje je 1. maja više od polovine pozicija je već bilo “ispod nivoa”, a prijetila je i nova rasprodaja pozicija, a time i dodatni padovi.

Ali ispalo je drugačije. Bitkoin je posebno snažno porastao u petak, krećući se iznad 63.000, dok su američki ETF ponovo zabilježili značajna pozitivna kretanja i prilive od 378 miliona dolara. U Standard Chartered banci povećali su ciljnu cijenu bitkoina i za ovu godinu (150.000 dolara) i za narednu godinu (250.000 dolara).

Izvor: seebiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak