Hoće li “bezvrijedna robna marka” otjerati Petrol u stečaj?

Dodajte komentar

Nekadašnji poslovni partner Petrola Peter Faleskini ili društvo H12 Storitve traži stečaj slovenačke naftne kompanije zbog upotrebe njihovog sistema Monitel i neplaćenih 640 miliona eura, a sa kamatama više od milijardu eura. Petrol se brani da nije upotrebljvao i da neće ni ubuduće koristiti marku Monitel. Sud će o tome donijeti pisanu odluku, piše ljubljansko Delo.

“Povjerilac predlaže pokretanje stečajnog postupka na podlozi izmišljenih činjenica i fiktivnih računa za apsurdno visoke iznose. Jedina svrha podnosioca je naštetiti Petrolu. Robna marka Monitel, koju je Petrol navodno koristio, je potpuno nepoznata u slovenačkim, a kamoli u svjetskim razmjerama, i nije povezana sa bilo kakvim upotrebnim proizvodom dužnika”, rekli su pravni zastupnici Petrola na ročištu za stečaj u Okružnom sudu u Ljubljani.

Osim toga, zastupnici Petrola tvrde da Petrol nije, a ni ne namjerava koristiti “bezvrijedne” robne marke, te su sudu objasnili da Petrol nije zreo za stečaj. Iz posljednjeg godišnjeg izvještaja za prošlu godinu vidljivo je da je Petrol imao 817 miliona eura obaveza pokrivenih kapitalom u vrijednosti 1.245 milijardi eura.

Pravni zastupnici su još potvrdili da Petrol ne odlaže sa ispunjavanjem obaveza više od dva mjeseca.
Pravni zastupnici H12 osporavaju tvrdnje Petrola i upozoravaju da sud treba da izvede dokazni postupak. Pozvali su Petrol da definiše pojam fiktivnog finansijskog računa. Petrolu je uspjelo da postigne privremenu zabranu, zbog koje su morali s web stranice Monitel.si ukloniti sve dokumente koji se odnose na predmet.

Sudija će odluku objema stranama poslati u pisanoj formi, a rok za njeno donošenje je 30 dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *