Tržišta obveznica: Ogroman gubitak, da li će potrajati?

Dodajte komentar

Na globalnom indeksu obveznica Blumberg Barklejz zabilježen je najveći pad od uspostavljanja 1990. godine. Blumberg ocjenjuje da kraj jakog tržišta obveznica više nije nezamisliv.

Ovakav trend postao je posebno osjetan nakon pobede Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD, pošto je tržiše učitalo njegove najave velikih izdvajanja za infrastrukturu, a uticaj ima i dogovor Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEK) od 30. novembra da smanji proizvodnju, što nagovještava mogućnost rasta inflacije.

U novembru je indeks obveznica izgubio 1,7 hiljada milijardi dolara, dok je ukupna vrijednost tržišta hartija od vrijednosti povećana za 635 milijardi dolara.

Ovakav trend prisutan je i u SAD i u Evropi, navodi Blumberg.

Na tržištima se već računa na povećanu potrošnju nakon pobjede Donalda Trampa na izborima u SAD zbog njegovih najava da će smanjiti poreze i da izdvojiti hiljadu milijardi dolara za infrastrukturu, a sve to je navelo investitore da napuštaju dug koji daje prinose bliske rekordnom minimumu.

Zato okončanje trodecenijskog jakog tržišta obveznica više ne djeluje kao nemoguća misija, a u prilog tome ide i očekivanje da će američke Federalne rezerve početi da povećavaju kamatne stope, i da to čine više od jednom godišnje.

Postoje i naznake da bi svejtske centralne banke mogle da smanje kupovinu državnih obveznica.

Tokom dvije sedmice nakon Trampove pobjede, investitori su povukli 10,7 milijardi dolara obveznica, što je najveći odliv od 2013. godine, a američki indeksi akcija su skočili na rekordne nivoe. Strateg Rabobank internešenal u Londonu Matju Kerns (Matthew Cairns) naveo je da je tržište veoma brzo učitalo očekivanja o povećanoj potrošnji koju najavluje Tramp.

To je dovelo do osetnog pomeranja iz fiksnog prihoda u akcije“, rekao je on, ali i upozorio da je to vanredno brza reakcija s obzirom na “očigledan nedostatak jasnih planova u pogledu politike” koju će slediti novi američki predsjednik.

Prinos na 10-godišnje američke obveznice porastao je za 56 poena u novembru, što je najveći rast od 2009. godine, i iznosio je 2,41 odsto u jutarnjim satima u Njujorku, dok je vrijednost njemačkih obveznica sa uporedivim rokom otplate dostigao dvomjesemčni rekord od 0,32 odsto a rast je zabilježen i u Velikoj Britaniji.

Prosječan prinos na globalnom indeksu Blumberg barklejz porastao je na 1,61 odsto 23. novembra, nakon rekordno niskog nivoa od 1,07 odsto 5. jula. Na tržištu obveznica kada rastu cijene, prinos se smanjuje, i obrnuto.

U tekstu Forbsa iz novembra takođe se ukazuje na ovakav trend i podsjeća se da su prinosi na obveznice u velikom dijelu razvijenog svijeta skliznuli na negativnu teritoriju tokom ljeta, zbog slabih ekonomskih izgleda, dok se od jula bilježi rast prinosa i pad cijena obveznica. Od Trampove pobjede ovaj trend se ubrzao, navodi se.

U Forbsu se takođe kao razlozi navode inflacija, kamatne stope i Trampova politika.

U tekstu za CNN krajem novembra navodi se da je finansijska kuća Sosijete ženeral upozorila da je 10-godišnja “žurka” na dužničkom tržištu gotova, i da će troškovi pozajmljivanja brzo porasti, škodeći privredi i dovodeći do veoma snažnog povlačenja novca iz dugova.

Pripremite se na ozbiljan mamurluk” (nakon žurke), navodi se u izveštaju Sosijete ženerala.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *