Pregled štampe za 28. novembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice se održala na najvišim nivoima u gotovo 14 godina, pri čemu je njegov kurs prema japanskom jenu porastao, dok je prema eura stagnirao.

Međusobni dugovi firmi 618 miliona

Jedan od važnih problema sa kojim se suočava crnogorska ekonomija je nelikvidnost privrede koja ide uzlaznom putanjom od 2009. godine, a svi pokušaji države, privrednika i bankara da se problem riješi do danas nisu da li rezultat.

Plate službenicima veće za 52 miliona

Upolučasovnoj skupštinskoj raspravi, tokom koje je usvojen rebalans budžeta za 2016, kao ključni krivac za neophodnost izmjena budžeta navodila se tzv. “naknada za majke”, međutim, kako navode iz nevladine organizacije Institut alternativa, rasle su i druge stavke a naročito rast zarada državnim službenicima za 52 miliona u odnosu na 2015. godinu.

Dnevne novine

Zakon o zaradama je pravi razlog za rebalans

Povod za rebalans je Zakon o zaradama u javnom sektoru, čija je potpuno pogrešna procjena fiskalnog uticaja poremetila ravnotežu budžeta, a ne takozvana naknada za majke, kako je rečeno tokom skupštinske rasprave, smatraju u Institutu alternativa (IA).

Prioriteti razvojna i kompanija za upravljanje aktivom

Izdavanje državnih obveznica sa rokom dospijeća od 20 godina, formiranje razvojne banke i kompanije za upravljanje aktivom, restrukturiranje duga i izmjena poreskih zakona samo su dio aktivnosti koje stoje pred novom crnogorskom vladom u eferi ekonomije i finansija, kazao je DN izvršni direktor Fidelity Consultinga Miloš Vuković.

Opet produžen rok za dostavljanje ponuda

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte produžio je do 3. marta rok za dostavljanje ponuda na međunarodni tender za davanje u dugoročni zakup zemljišta i akvatorijuma na lokaciji Donja Arza u Opštini Herceg Novi.

Dan

Građani duguju 1,9, a država 2,3 milijarde

U kupno odobreni krediti banaka su na kraju avgusta ove godine iznosili 2,48 milijardi eura, dok je ukupan javni dug na kraju septembra, ne računajući depozite od 111 miliona eura, bio 2,3 milijarde eura. Uključujući depozite, javni dug je 2,19 milijardi eura.

Tražiće da se sasluša Lazović

Ročište u sporu grupe manjinskih akcionara Elektroprivrede, koje predstavlja predsjednik Udruženja malih akcionara EPCG, Vasilije Miličković, sa Komisijom za hartije od vrijednosti, Centralnom depozitarnom agencijom i Savjetom za privatizaciju, pred podgoričkim Osnovnim sudom, odloženo je za 31. januar.

Isplata naknada za majke u toku sedmice

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Vujica Lazović saopštioje da će isplata naknada za majke sa troje ili više djece početi u toku sedmice.

Pobjeda

Do čiste dozvole u dvije faze

Zakona o regularizaciji i legalizaciji neformalnih objekata počeće od 1. marta iduće godine. Ovim zakonom se uređuju uslovi i način regularizacije i legalizacije neformalnih objekata u koje spadaju stambeni, poslovni i poslovno-stambeni objekti, odnosno rekonstruisani dio postojećeg objekta na kojem su izvedeni grubi konstruktivni, građevinski radovi najmanje jedne etaže, izgrađeni bez građevinske dozvole ili suprotno građevinskoj dozvoli.

Luštica dobija sigurno napajanje strujom

Za desetak dana biće završena izgradnja dva ključna energetska postrojenja na poluostrvu Luštica čime će to područje nakon pedeset godina dobiti sigurno napajanje, javlja Radio Jadran.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *