Koje valute bi mogle oslabiti, a koje ojačati?

Dodajte komentar

Neočekivana pobjeda Donalda Trumpa na američkim izborima uzrokovala je velike promjene kurseva valuta i cijena dionica, energenata i plemenitih metala.

Mnogi analitičari i investitori na finansijskim tržištima smatraju da će se nadprosječno veliki pomaci na tržištima nastaviti, a u nastavku pročitajte mišljenje analitičara Admiral Marketsa o trenutnoj situaciji na valutnom tržištu.

Američki dolar

Nakon početnog slabljenja u izbornoj noći, ova valuta je nakon izbora počela naglo jačati te u odnosu na pojedine valute ojačala gotovo 10%. Mnoge velike banke, anatitičari i investitori očekuju da bi se u idućim mjesecima jačanje moglo nastaviti, a kao razloge navode poboljšanje poslovne klime do koje bi u SAD-u moglo doći u Trumpovom mandatu te očekivano podizanje kamatnih stopa idući mjesec u SAD-u u situaciji u kojoj su kamatne stope u većini razvijenih ekonomija i dalje na najnižim nivoima  u istoriji.

Euro

Za razliku od dolara, rezultat američkih izbora je negativno djelovao na kurs eura. Dva su razloga za slabljenje evropske valute. Prvi je ekonomski – rast kamatnih stopa u SAD-u dovodi do sve veće isplativosti prebacivanja kapitala u SAD. Budući da ciklusi dizanja i spuštanja kamatnih stopa najčešće traju godinama, takva situacija se neće skoro promijeniti. Drugi razlog je politički – na talasu populizma koji je doveo do Brexita i pobjede Trumpa, lako je moguće da će u Evropi doći do novih referenduma o izlasku iz EU ili pobjeda euroskeptika na izborima koji se održavaju idućih mjeseci širom Evrope. Zbog rizika koji dolazi s političkom nestabilnošću, dio investitora kapital prebacuje u sigurna utočišta. U takvoj situaciji raste vjerovatnoća da će dolar barem na kratko postai jači od eura.

Britanska funta

Ova valuta se za razliku od većine drugih valuta neuobičajeno dobro držala nakon američkih izbora. U odnosu na dolar kurs je ostao isti, a u odnosu na većinu drugih valuta, funta je zadnjih dana ojačala nekoliko posto. Takvo kretanje može ukazivati na kraj padajućeg trenda koji je nastao zbog odluke o Brexitu. Na temelju straha od pogoršanja ekonomske situacije nakon izlaska iz EU, mnogi investitori su otvarali prodajne pozicije na ovoj valuti te joj srušili vrijednost za gotovo 20%. Dio investitora sad zatvara prodajne pozicije, tj. ponovno kupuje funtu, zbog čega joj vrijednost raste. Ovakav trend mogao bi se nastaviti idućih mjeseci.

Švajcarski franak

Budući da već nekoliko godina nema mnogo špekulanata koji trguju ovoj valuti, kurs joj se u odnosu na euro stabilizovao i u procentu se kreće mnogo manje nego ostalim valutama. Na temelju prebacivanja kapitala u sigurno utočište nakon Trumpove pobjede, franak je u odnosu euro ojačao 1% dok je u odnosu na dolar zajedno s većinom drugih valuta slabio. Budući da je švajcarska valuta po većini modela procjenjivanja fer vrijednosti još uvijek precijenjena, idućih godina se može očekivati polagano slabljenje.

Japanski jen

Od svih pomenutih valuta, japanski jen je nakon američkih izbora najviše izgubio na vrijednosti. Tri su razloga za slabljenje. Prvi je strah da će doći do smanjivanja japanskog izvoza u SAD ukoliko Trump uspije nametnuti carine ili neke druge namete stranim kompanijama koje po Trumpu “otimaju” radna mjesta Amerikancima. Drugi razlog je otvoreno zagovaranje slabljenja jena od strane zvaničnika japanske centrale banke i vlade. Iz njihovih komentara dalo se zaključiti da ukoliko jen sam ne oslabi, interveniraće na tržištu i namjerno ga oslabiti. Treći razlog je zatvaranje velike količine kupovnih naloga na jenu koji su otvarani tokom godine. Zatvaranjem se jen zapravo prodaje što dodatno utiče na slabljenje ove valute. Nakon desetak dana neprekidnog slabljenja, vjerovatno će doći do privremene korekcije, no dugoročno bi jen mogao još oslabiti.

HRportfolio

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *