Održana manifestacija “Slovenački dan u Crnoj Gori”

Dodajte komentar

Ambasada Republike Slovenije u Podgorici i Slovenački poslovni klub u Crnoj Gori organizovali su proteklog vikenda manifestaciju “Slovenački dan u Crnoj Gori“, na Trgu Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici.

Tokom dva dana trajanja manifestacije „Slovenački dan u Crnoj Gori“ podgorički mališani su se upoznali sa najpopularnijim sportom u Sloveniji – smučarskim skokovima. Sa tehnikama i ljepotama ovog sporta, djecu su upoznavali nekadašnji svjetski prvak u ovoj disciplini i autor projekta „Mini Planica“, Franci Petek i nosilac srebrne olimpijske medalje u ski skokovima Matjaž Zupan.

Ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori, Mitja Močnik je na otvaranju manifestacije kazao da „Mini Planica“ izaziva veliko interesovanje gdje god da se pojavi.

Samo prošle godine više od 10.000 mališana je već testiralo ski skokove na ovoj skakaonici. Projekat „Mini Planica“ predstavlja inovativan način učenja i promocije smučarskih skokova, pa vjerujem da će imati uticaja i u Crnoj Gori u kojoj, koliko znam, ima puno skijaša i ljudi koji gledaju ski skokove“, kazao je Moćnik.

Suorganizator ove dvodnevne manifestacije je Slovenački poslovni klub u Crnoj Gori, a predsjednik ovog Kluba i izvršni direktor Sava Montenegro osiguranja Nebojša Šćekić je pozvao roditelje da dovedu djecu da osjete kako izgledaju ski skokovi.

Ovo je prvo predstavljanje „Mini Planice“ u Crnoj Gori. Zajedno sa slovenačkom ambasadom, želimo da ovaj događaj preraste u tradiciju, na kojoj će svi zainteresovani moći da se upoznaju sa slovenačkom kulturom i smučarskim skokovima“, kazao je Šćekić.

mini-planica-1

Svjetski šampion iz 1991. godine i jedan od najuspješnijih slovenačkih skakača Franci Petek otkrio je kako je došao na ideju da iskonstruiše „Mini Planicu” i tako ski skakaonicu približi najmlađima.

Ideja o „Mini Planici” se formirala više godina, jer su sve skakaonice negdje sakrivene po šumama i brdima i nisu lako dostupne ljudima. Prve prototipe ski skakaonica koje se lako rastavljaju i sastavljaju napravili su Norvežani, pa onda i mi. Na ovim skakaonica promovišemo kulturu skijaških skokova, jer se radi o plemenitom sportu kojim se ne može baviti svako. Srećni smo što smo u Podgorici, jer mislim i da bi i Crnogorci sasvim uspješno mogli skakati, ako bi imali mogućnosti za to“, rekao je Petek, koji je dodao da tajna uspješnosti slovenačkih skakača leži u sistemu rada, tradiciji i srčanosti.

Slovenački poslovni klub je asocijacija osnovana 2007. godine, sa ciljem unapređenja poslovne saradnje članova Udruženja sa poslovnim subjektima i asocijacijama u Crnoj Gori i Sloveniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *