Istorijski dan za Montenegroberzu: Prodato 75 miliona državnih obveznica, kupci uglavnom banke

Dodajte komentar

Na Montenegroberzi danas je prodato 7.532 obveznica ukupne vrijednosti preko 75 miliona eura, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije. Obveznice su emitovane u skladu sa Odlukom o emisiji državnih hartija od vrijednosti, koju je usvojila Vlada Crne Gore i Rješenjem o odobrenju prospekta za javnu ponudu emisije državnih obveznica, čime se država zadužila 100 miliona eura.

Ovo je kako su naveli, najznačajniji dan na Montenegroberzi u njenoj istoriji.

Iznos emisije obveznica iznosi 100.000.000 za 10.000 obveznica, a na aukciji je prodato 7.532 obveznica, što je promet od preko 75 miliona. Prema nezvaničnim informacijama kupci su uglavnom banke i osiguravajuća društva. Zainteresovani će i sjutra od 9 i 30 do 14 sati moći da kupuju obveznice“, kazao je na pres konferenciji izvršni direktor Montenegroberze Gojko Maksimović.

Očekuje se, kako je naveo, da će prodaja obveznica dostići preko 80 odsto.

Imamo najava da će i tokom sjutrašnjeg dana doći do ostvarivanja određenog prometa. Nadamo se da bi on mogao preći iznos od 80 miliona, odnosno taj iznos od 80 odsto planiranog iznosa zaduženja i nešto što nas raduje jeste da je i Montenegroberza pokazala da može biti mjesto na kojem bi država i ostali privatni subjekti mogli uspješno prikupljati kapital. Važno je takođe napomenuti da je i kamatna stopa po kojoj se država zaduživala iznosila četiri odsto, a ako uporedimo podatak u odnosu na emisiju koja je bila u martu ove godine, sigurno da smo uspjeli da na domaćem tržištu kapitala plasiramo sredstva odnosno da se zadužimo po povoljnijoj kamatnoj stopi što je sigurno u interesu svih građana Crne Gore. Takođe, značajno za nas kao tržište je da smo na ovaj način nakon uspješne emisije uspjeli da dobijemo novi finansijski instrument čiji je rok dospijeća četiri godine i nadamo se da će se u on u narednom periodu trgovati nakon listiranja na berzi”, istakao je Maksimović.

Iz Montenegroberze su rekli da nijesu zadovoljni ovim iznosom i nadaju se da će se sjutra popraviti.

‘Imali smo najave kao tržište, dobili smo inpute koji su dolazili direktno kod nas u vidu interesovanja investitora za ovaj vid investiranja, a pratili smo i trendove i oni su pokazali da je od početka godine veliki iznos novca iz Crne Gore plasiran u kupovinu crnogorskih obaveznica na međunarodnom tržištu kašitala. Te su se obaveznice u suštini kupovale na sekundarnom tržištu, na neki način budžet nije imao – to jeste država nije imala nikakav priliv novca po tom segmentu, a opet se ulagalo u isti instrument koji smo ovom prilikom emitovali. Te informacija su nam ulivale dovoljno optimizma da će sama emisija biti uspješna i za same rezultate današnje aukcije možemo reći da nismo zadovoljni iznosom od 75 miliona i da očekujemo da se ta cifra sjutra popravi”, napomenuo je Maksimović.

Kako je dodao, i građani su učestvovali svojim ulaganjem a veći broj njih se odlučio da na tržištu ulaže podstredstvom kastodi banaka i imali su učešće u iznosu i do 10 miliona eura od strane svih banka u sistemu.

‘Imali smo par transakcija gdje je iznos transakcija iznosio kupovinu samo jedne obaveznice odnosno ulaganje u iznosu od 10.000 eura, svakako da je nama posebno itneresantno ulaganje građana jer želimo da na našem tržištu bude sve više tih malih ulagača, da sve više tržište približimo sektoru stanovništva koji je, nažalost, zbog dešavanja na tržištu se malo udaljio i od Montenegro berze i od tržišta kapitala. Smatramo da kroz obveznice kao sigurniji vid ulaganja možemo da privolimo više građana na ulaganje na tržište kapitala. Siguran sam da će njihovo pozitivno iskustvo kroz ovaj vid ulaganja na neki način pospješiti neku dalju potražnju za instrumentima na našem finansiskom tržištu. Mislimo da je veći dio ulaganja putem kastodi banaka bio upućen od strane građana, odnosno stanovništa. Prednost ka tome su svakako imali trenutna situacija na finansijskom tržištu, gdje je nažalost prisutan konstan pad pasivnih kamatnih stopa, odnosno stopa na depozite i da je kamatna stopa koja se sada na neki način postigla bila interesantna za građane, odnosno ostvarivanje većeg iznosa dobiti u odnosu na ulaganje u bankama i oročenje u štednji”, naglasio je Maksimović

Kako je izvršni direktor naveo, više od polovinu banaka koje posluju u Crnoj Gori su ulagavši u državne obveznice učestvovale u današnjoj emisiji.

Banke su učestvovale u najvećem iznosu kada je emisija u pitanju, tačnije više od polovinu banaka koje posluju u Crnoj Gori su ulagale u državne obveznice. Prema preliminarnim informacijama, imamo podatak da su regionalne banke ulagale u finansijski instrument što uliva nadu da će se veći broj i tih regionalnih investitora privući ka Montenegroberzi. Ovoga puta mislim da je sektor osiguranja kao isto jedan od investitora koji su po prirodi najviše opredijeljeni za ulaganje u ovakve hartije od vrijednosti nijesu u većoj mjeri učestvovale u emisiju. Prevashodno, prema informacijama kojima raspolažemo, zbog situacije da su oni već svoja sredstva u velikoj mjeri opredijelili kupujući naše euro obaveznice na međunarodnom tržištu kapitala”, zaključio je Maksimović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *