U Crnoj Gori više štednih knjižica nego stanovnika

Dodajte komentar

U Crnoj Gori, prema posljednjim podacima, živi nešto više od 620.000 stanovnika. Međutim, zanimljiv je podatak da u našoj državi ima skoro 140.000 više štednjih knjižica nego stanovnika.

Imajući u vidu da broj deponenata (štediša) značajno premašuje broj stanovnika, jasno je da jedan deponent ima depozite kod više banaka. Ovo je karakteristično i za pravna i za fizička lica“, rekao je Dnevnim novinama direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković.

Štednja u Crnoj Gori

U bankarskom sistemu Crne Gore, prema posljednjim podacima Fonda za zaštitu depozita, ukupno ima 758.706 deponenata, od čega 692.260 fizičkih, a 66.446 deponenata pravnih lica.

Ukupni depoziti na kraju septembra iznose oko 2,86 milijardi eura, dok garatnovani depoziti (depoziti do 50.000 eura) iznose 1,24 milijarde“, kazao je Marković.

U našoj zemlji trenutno posluje 15 banaka, a kako je saopšteno DN u Fondu za zaštitu depozita u toku su pripreme na izmjeni aktuelnog zakona.

U toku je rad na izmjeni Zakona o zaštiti depozita, kojim će se ova oblast dodatno harmonizovati sa legistlativom Evropske unije. Osnovne izmjene su da se premija obračunava na bazi stepena rizika pojedine banke i da će visina garantovanog depozita iznositi 100.000 eura danom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji“, objasnio je Marković.

Najveći depozit

Kako su Dnevne novine nedavno objavile, prema posljednim podacima Centralna banka u Crnoj Gori štednju veću od milion eura ima 47 građana i 206 kompanija.

Na kraju trećeg kvartala tekuće godine najveći depozit pravnog lica u sistemu položen kod jedne banke iznosi 48,1 milion eura“, kazali su u Centralnoj banci.

Na kraju trećeg kvartala tekuće godine, ukupna štednja fizičkih lica iznosi oko 1,5 milijardi eura, odnosno 52 odsto, dok depoziti pravnih lica iznose oko 1,4 milijarde eura, što predstavlja 48 odsto ukupnih depozita u sistemu.

Ukupno, građani Crne Gore i kompanije na štednim knjižicama neke od banaka koje posluju u našoj državi, imaju skoro tri milijarde eura. Primjera radi, ukupni iznos štednje je za skoro milijardu eura veći od budžeta Crne Gore projektovanog za ovu godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *