Pregled štampe za 7. novembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Nova taksa na gorivo za rezerve

Ministarstvo ekonomije i Vlada, prema ranijim najavama, do kraja godine trebalo bi da predlože predlog novog zakona o sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima, zbog čega bi se uvela nova taksa u okviru cijena goriva.

U plusu Napredak, Tara,PLC i Plovidba

Prema novim izvještajima o poslovanju kompanija za period januar-septembar u plusu su Tara iz Mojkovca, Barska plovidba, Napredak iz Kotora i PLC Morača, dok je u gubitku Lutrija Crna Gore.

Žele da unaprijede poslovanje u Crnoj Gori

Slovenački poslovni klub u Crnoj Gori juče je na redovnoj godišnjoj Skupštini izabrao dva nova člana Upravnog odbora i jednog člana Nadzornog odbora.

Dnevne novine

Rastu akcije HTP Ulcinjska rivijera

Veći promet i suprotan smjer indeksa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Vlada Crne Gore donijela odluku o emisiji državnih obveznica u iznosu od 100 miliona eura.

Neto dobit Barske plovidbe 1,45 miliona

Kompanija Barska plovidba završila je treći kvartal sa neto dobitkom od 1,45 miliona eura, za razliku od istog perioda prošle godine kada je zabilježen gubitak od 1,97 miliona.

Kompaniji Crnagoraput koncesija od 26 godina

Kompanija Crnagoraput jedina je dostavila ponudu na javni oglas za dodjelu ugovora o koncesiji za eksploataciju mineralne sirovine tehničko građevinskog kamena, odnosno krečnjaka, sa ležišta Štitarica Taskavac u Opštini Mojkovac.

Dan

Iz budžeta za penzije dotirano 117,2 miliona eura

Za finansiranje izdataka po osnovu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u prvih deset mjeseci ove godine iz opštih prihoda državnog budžeta izdvojeno je 117,20 miliona eura, ili 35,82 odsto, koliko iznosi i deficit Fonda PIO, kazali su “Danu iz Fonda PIO.

Država suvlasnik samo u Rudniku uglja

Od ukupno pet rudnika koji postoje u Crnoj Gori, država je zadržala vlasništvo eamo u Rudniku uglja Pljevlja, i to 49 odsto, a u kom italijanska kompanija A2A ima 39 odsto akcija, a 11,15 odsto je u vlasništvu premijerovog brata Aca Đukanovića.

Ukupan promet 3,24 miliona

Ukupan promet na Montenegroberzi u oktobru je iznosio 3,24 miliona eura, što je oko 35 odsto više u odnosu na septembar, a u odnosu na isti mjesec prošle godine promet je veći za 173 posto, navedeno je u Biltenu Montenegroberze.

Pobjeda

Osam zakona donesenih mimo Vlade državu koštaju 54 miliona

Osam zakona koje je parlament usvojio od 2008. godine do danas, uglavnom na predlog poslanika opozicije, a bez prethodne procjene fiskalnog uticaja i saglasnosti Vlade godišnje državu koštaju 65,2 miliona. Pošto ovi zakoni podrazumijevaju i određene uštede konačna cifraje 53,85 miliona eura ili 2,54 odsto državnog budžeta, 6,96 odsto tekuće potrošnje i 15,82 odsto kapitalne.

Povlašćenim proizvođačima isplaćeno 4,2 miliona eura

Prema podacima Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE), povlašćenim proizvođačima električne energije je od 2014. godine, kada je započeto sa plaćanjem naknada za podsticanje električne energije, isplaćeno 4,2 miliona eura, saopšteno je iz COTEE-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *