Srpski ministar privrede: Što hitnije uspostaviti platni promet sa Crnom Gorom

Dodajte komentar

Vlada Srbije nastojaće da u narednom periodu ukine sve administrativne barijere koje postoje u odnosima sa Crnom Gorom, a među kojima je i neriješeno pitanje platnog prometa, kazao je Dnevnim novinama srbijanski ministar privrede Goran Knežević.

U razgovoru za DN, Knežević je istakao da ga iznenađuje što Srbija i Crna Gora imaju posredni platni promet, koji godišnje uzrokuje značajne gubitke građanima i privredi.

Ovo me vrlo iznenađuje i mislim da je nepostojanje direktnog platnog prometa izuzetno loše. To je jedna od administrativnih barijera koje treba da prevaziđemo. Insistiraću što hitnije da održim sastanak sa ministrom finansija u Vladi Srbije i da pokušamo da riješimo ovaj problem“, rekao je Knežević.

Uklanjanje administrativnih barijera, prema njegovom mišljenju, stvoriće uslove za bolje i uspješnije ekonomske odnose dviju država.

Kada je riječ o ekonomskim odnosima Srbije sa Crnom Gorom, oni su sve bolji. Mi smo veliki trgovinski partneri i preko 50 odsto uvoza i izvoza ide upravo iz Srbije. Nastavićemo i pokušati da sve one administrativne barijere koje postoje ukinemo kako bi naša ekonomska saradnja bila što bolja i uspješnija. O svim drugim stvarima odlučivaće građani“, naglasio je Knežević, koji je za ministra privrede u Vladi Srbije imenovan početkom avgusta.

On je protekle sedmice bio jedan od panelista na konferenciji o ekonomiji, koju je Privredna komora Crne Gore organizovala u Budvi. Tu je, kako je ukazao, apelovao na političku stabilnost u regionu jer je ona najvažnija za ekonomski razvoj.

Ovaj skup bio je prilika da političari iz regiona sjednu i razgovaraju u drugarskom duhu. Ovo je samo nastavak nekih procesa koji su ranije započeti, još od Berlina preko Pariza, tako da očekujem da u najskorije vrijeme razriješimo neke probleme koji građani imaju i ne mogu sami da ih riješe, već moraju to uz pomoć države i čitavog regiona. To su, prije svega, veliki infrastrukturni radovi, od pruge Beograd-Bar do pruge BeogradBudimpešta, rekonstrukcije pruge Niš-Solun do auto-puteva i energetskih projekata koji su ogromni. Čuo sam da je Crna Gora delegirala ogroman projekat podzemnog kabla do Italije koji će biti sada čvorište čitavog energetskog sektora na Balkanu“, naveo je Knežević.

Na pitanje da li Vlada Srbije, koja je krajem prošle godine postala vlasnik oko 10 odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), planira kupovinu većeg paketa akcija u ovom preduzeću, Knežević je kazao da to za sada nije u planu.

Za sada nemamo konkretnije planove o kupovina većeg paketa akcija u CGES-u, u Vladi Srbije nijesmo razgovarali o tome. Kupovina koju smo obavili je bila isključivo poslovni potez Vlade Srbije, jer mislimo da tu postoji perspektiva i dobar ekonomski efekat za našu državu i to je bio jedini interes kojim smo se rukovodili kada smo kupovali akcije u CGES-u” tvrdi Knežević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *