ERSTE blog: Stambeni kredit – potrebna dokumenta i kako doći do njih

Dodajte komentar
nekretnina

Nakon dosta vremena, premišljanja i obilazaka stanova, odlučili ste se za prostor koji ćete zvati domom. Već u svojoj glavi imate sliku o tome kako ćete da uklopite  dugo biranu lampu  sa ugaonom garniturom u dnevnom boravku. Znate da možete probušiti zid gdje god poželite zbog one minimalističke moderne police koja vam se uvijek dopadala. Nema više vlasnika stana da se bune, sami ćete sebi biti gazda. Sloboda. Napokon svoj na svome.

Nakon sumiranja prvih utisaka, sigurno dolazi razmišljanje – Kako ova maštanja da pretvorim u realnost? Za većinu ljudi, kupovina stana predstavlja najveću trgovinu u životu i nešto što se radi najčešće jednom. Možda ipak još malo promisliti? Da ipak sačekate još koju godinu? Ne, ne, nezavisnost ne može više da čeka, možda ćete ipak reći sebi. Upućujete se ka vašoj banci i nailazite na prvi sivi oblak – dokumentaciju koja vam je neophodna kako biste aplicirali za stambeni kredit.

Čini se da će vam trebati vječnost da je sakupite? Određeni zahtjevi i procedure su tu sa razlogom i moraju se poštovati. Ono što možemo da učinimo jeste da vam olakšamo postupak što je moguće više tako što ćemo precizno pojasniti koja su vam sve dokumenta potrebna, gdje ih možete naći i popuniti.

Šta se popunjava samo u banci?

Kako biste uštedjeli vrijeme, savjetujem vam da prilikom prvog odlaska u banku prikupite sve formulare koje obezbjeđuje banka, a to je ujedno i veći dio potrebne dokumentacije. Na taj način ćete moći sve da ih popunite do sljedeće posjete i dostavite odjednom.

dokumentacija

Pri apliciranju za stambeni kredit, prvo popunjavate Prijavu za stambeni kredit u vašoj banci. Mimo navedenog obrasca, banka će vam tražiti i Saglasnost za pristup podacima iz Kreditnog registra Centralne banke Crne Gore. Ovaj dokument je neophodan za sve učesnike u kreditu, što znači da pored lica koja apliciraju za kredit obuhvata i sudužnike i žirante. On se obezbjeđuje kako bi banka mogla da utvrdi vaš kreditni rejting i dosadašnju eventualnu zaduženost.

Kako biste dokumentovali koliki je vaš mjesečni prihod potrebno je da pripremite platni listić ili izvod sa transakcionog računa u prethodna tri mjeseca. Takođe, banka će vam obezbijediti iObrazac za evidenciju podataka o povezanim licima.

Koja dokumenta treba popuniti sa poslodavcem?

Vaš poslodavac treba da popuni i ovjeri Izjavu o obaveznoj uplati vaše zarade i drugih primanja. Ova izjava se dostavlja kao garancija da će poslodavac i u budućnosti nastaviti da vam preko računa isplaćuje ugovorenu zaradu.

I ove formulare ćete dobiti od banke
Osim ove izjave, poslodavcu treba zatražiti da popuniAdministrativnu zabranu ili potvrdu o zaposlenju. Ovaj dokument treba da bude star manje od 30 dana od dana apliciranja. I ove formulare ćete dobiti od banke, tako da je na vašem poslodavcu samo da ih popuni.

U slučaju da ste penzioner (tako je, postoje penzioneri dovoljno mladi da mogu uzeti stambeni kredit ), za vas ova dokumenta popunjava Fond PIO.

Dokumenta vezana za nekretninu

Prilikom kupovine stambenog prostora, dobra sigurnosna mjera ugovorene kupovine svakako jeste pregled lista nepokretnosti, kojeg dobijate od Uprave za nekretnine. U ovom listu je moguće vidjeti ko je dosadašnji uknjiženi vlasnik tog prostora, kao i da li na njemu već možda postoje određena opterećenja. Ovaj dokument je takođe jedan od obaveznih prilikom apliciranja za stambeni kredit.

Kako biste osigurali što jednostavniji i siguran prenos vlasništva stana, potrebno je da zaključitekupoprodajni ugovor/predugovor stambenog prostora. Ovaj ugovor je potrebno ovjeriti kod notara i takvog dostaviti banci uz ostalu dokumentaciju.

planiranje stana

 

Za više informacija vezanih za kupovinu stana, savjetujem vam da pogledate naš članak –Pravne zavrzlame prilikom kupovine stana.

Budući da je stan koji želite da kupite jedno od sredstava obezbjeđenja kredita, potrebno je još da banci podnesete Zahtjev za procjenu nekretnine i Izjavu o njenom korišćenju. Ako se odlučite na saradnju sa Erste bankom, prilikom aplikacije za stambeni kredit dobijate procjenu nekretnine besplatno.

Sve je spremno?

Navedeni formulari predstavljaju sve što vam je neophodno kako biste kompletirali aplikaciju za stambeni kredit. Na kraju, uz zaključen ugovor o stambenom kreditu, polisu imovinskog osiguranja dobijate u filijalama banke.

Na papiru, sve navedeno može da se čini kao obiman proces. Međutim, uz malo planiranja, u kojem se nadam da vam je pomogao ovaj blog post, u praksi je potrebno odvojiti svega par dana da bi se došlo do njih. Što u odnosu na to da dobijate dom iz snova, i nije toliko puno. Pravilna koordinacija aktivnosti od početka je i u ovom slučaju ključna i može vas spasiti dosta “lutanja”.

Ukoliko ste zainteresovani za našu ponudu stambenih kredita, više detalja možete vidjeti ovdje. Takođe,  slobodno nas kontaktirajte ukoliko imate dodatnih pitanja, ili budete željeli da se konsultujete sa našim finansijskim savjetnicima u filijalama širom Crne Gore.

Neka vaš dom bude uvijek ispunjen srećom i toplinom!

Piše: Ljiljana Stijepović, direktor Direkcije podrške prodaji, Sektor stanovništva u Erste banci

Izvor: Blog Erste banke

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *