Koliko je dobar dug: Povećana rasprodaja američkih obveznica

Dodajte komentar

Centralne banke širom svijeta su u martu prodale američke obveznice vrijedne 17 milijardi dolara, a od početka godine, njihova rasprodaja je dostigla cifru od 123 milijarde dolara, što je najbrži tempo prodaje američkog duga od 1978. godine, javlja Raša tudej.

Kina je u martu prodala američke hartije od vrijednosti u iznosu od 7,7 milijardi dolara, smanjujući njihov udio u svojim rezervama za 26,4 milijarde dolara od juna prošle godine.

Rusija je, kako navodi RT, prodala američki dug vrijedan 1,6 milijardi dolara, a Brazil gotovo milijardu dolara vrijedne obveznice SAD. Ipak, ukupna ulaganja u američke državne obveznice su porasla za skoro 51 milijardu dolara, dostigavši cifru od 6,29 biliona dolara.

Najviše američkih obveznica u svijetu i dalje posjeduju Kina (1,24 biliona dolara) i Japan (1,13 biliona dolara), a na trećem mjestu su Kajmanska ostrva (265 milijardi dolara), zahvaljujući prije svega hedž fondovima koji koriste blage poreske zakone te ofšor zone za ulaganja.

Irska je na četvrtom mjestu, a u njenim rukama su američke obveznice vrijedne 264,3 milijarde dolara, pošto inostrane kompanije privlače niske stope korporativnog poreza u toj zemlji. Od 6,29 biliona dolara američkog duga u inostranom vlasništvu, oko 65 odsto je u rukama vlada, prije svega centralnih banaka, navodi RT.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *