Kako se Walmart digao iz pepela jednim potezom

Dodajte komentar

Kako bi popravila poslovnu putanju svjetskog trgovinskog lanca Volmart, uprava je smislila nešto što se iz njihove perspektive činilo prilično revolucionarnom, a sa strane objektivnoga posmatrača prilično očiglednom i razumnom idejom.

Walmart je godinama bio kompanija poznata po štednji i čestim optužbama sindikata i radničkih udruženja za proizvodnju depresije u američkoj privredi. Imali su reputaciju najškrtijeg američkog poslodavca, s minimalnim ulaganjima u sopstvene ljude, pa ih je pratio glas da svaki poslovni problem pokušavaju da riješe dodatnim smanjivanjem plata svojim radnicima.

Međutim, početkom 2015. na vrhuncu krize, Walmart je i zaposlenima najavio porast plata. Upustili su se u eksperiment “efikasnijih plata”, kako su za prilično evidentnu stvar skovali termin mudraci na Volstritu, pitajući se ipak hoće li zadovoljniji radnici, s boljim prilikama za napredovanje i više treninga i tim bildinga, učiniti kompaniju simpatičnijom i poželjnijom kupcima ili će joj ugroziti konkurentnost.

Kako piše Slobodna Dalmacija, rezultati su se vrlo brzo pokazali više nego obećavajući. Već početkom 2016. čak 75 odsto Walmart trgovina vratilo je ciljani rejting u ocjenama svojih kupaca, a prodaja i promet su im iznova u stalnom porastu. Neposredni uticaj ovih mjera na dobit i cijenu akcija kompanije još uvjek nije baš odveć opipljiv, ali su trendovi vrlo ohrabrujući. Američki mediji puni su analiza i ocjena može li Walmart eksperiment biti poučna lekcija za nacionalnu ekonomiju u cjelini, koja muku muči s produktivnošću već godinama.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *