Bobu Dylanu Nobelova nagrada za književnost

Dodajte komentar

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2016. godinu je Bob Dylan, objavio je u četvrtak Nobelov odbor za dodjelu nagrada. Dylan je nagrađen za uvođenje novoga pjesničkoga izraza u američku književnost, ističe se u obrazloženju nagrade.

Rođen kao Robert Alen Cimerman u Dulutu u Minesoti, Dilan je otpočeo muzičku karijeru kao tinejdžer, kada je 1959. počeo da svira u lokalnim barovima.

Svira gitaru, usnu harmoniku i klavir.

Njegove najpoznatije pjesme su: “The Times They're Achangin'”, “Blowing in The Wind”, “Like a Rolling Stone”…

Sara Denijels, stalni sekretar Švedske akademije opisala je Dilana kao “Nekoga ko već 54 godine iznova i iznova menja samog sebe”.

Počnite sa “Blond on Blond”, rekla je Sara… “Nevjerovatnim primjerom njegove brilijantne rime, sastavljanja refrena i izuzetnog načina razmišljanja”.

Bob Dilan je 259. amerikanac koji je osvojio Nobelovu nagradu.

Nobelovu nagradu za književnost dodjeljuje Švedska akademija, a dobitniku pripadaju novčana nagrada, diploma i medalja. Medalju koju dobija dobitnik nagrade za književnost dizajnirao je švedski skulptor Erik Lindberg, a predstavlja mladića koji sjedi pod stablom lovora te sluša i zapisuje pjesmu Muze.

Na medalji su ugravirane riječi iz Vergilijeve Eneide: Inventas vitam juvat excoluisse per artes (odnosno, “oni koji su svojim znanjem učinili život na zemlji boljim”).

Od 1901. do danas Nobelovu nagradu za književnost dobilo 14 žena

Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se od 1901., a prvi dobitnik bio je francuski pjesnik i filozof Sully Prudhomme.

Zadnjih deset dobitnika nagrade za književnost su Svetlana Alexievich, Patrick Modiano, Alice Munro, Mo Yan, Tomas Transtroemer, Mario Vargas Llosa, Herta Mueller, Jean-Marie Gustave Le Clezio, Doris Lessing i Orhan Pamuk.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *