Evropska komisija ne priznaje tužbu banaka protiv Hrvatske zbog kredita u “švajcarcima”

1 komentar

Iako je pritisla Hrvatsku da pronađe rješenje s bankama oko konverzije kedita u švajcarskim francima, Evropska komisija smatra da tužba banke Unicredit na arbitražnom sudu u Washingtonu nema težinu, javljaju 24 sata.Arbitražni sud ne bi sebe trebalo da smatra nadležnim za te ugovore, te u skladu s tim ne bi trebalo biti nikakvih naknada“, odgovorili su na pitanje hrvatskog lista 24sata iz hrvatskog predstavništva Evropske komisije.

Unicredit Austrija je tužio Hrvatsku i traži navodno više od tri milijarde kuna (399 miliona eura) odštete zbog konverzije kredita u francima. Osnova za njihovu tužbu je međusobni ugovor o zaštiti ulaganja između Austrije i Hrvatske. Evropska komisija takve ugovore ne priznaje za svoje članice.

“Komisija sistemski i kontinuirano upozorava da bilateralni ugovori između država članica EU nisu u skladu s pravom EU. U j7unu 2015. EK je pokrenula postupke protiv pet država članica, Austrije, Holandije, Rumunije, Slovačke i Češke, tražeći da takve ugovore raskinu”, kažu u EK.

Već postoje presude arbitražnog suda u Washingtonu na temelju bilateralnih ugovora dvije članice. Iako su tužioci dobili spor protiv država, Evropska komisija je sve poništila i tražila povrat novca baš jer ne priznaje međusobne ugovore, nego samo zajedničko, evropsko pravo. hrvatska Vlada je u srijedu poslala Evropskoj komisiji svoj stav oko konverzije. Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić danima je ponavljao kako ne može ništa komentarisati o sadržaju pisma koje pišu Evropskoj komisiji.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Hrvatska treba samo da angazuje gradjane iz Udruige Franak da brane drzavu u ovim sporovima sa bankama. Svaki spor ce banke izgubiti, jer za Udrugu rade top pravnici, ti isti gradjani koji su o medjuodnosu /CHF su sve naucili na sopstvenoj kozi…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *