FBI objavio tajne papire o Nikoli Tesli

Dodajte komentar

Američki Federalni istražni biro (FBI) objavio je dokumenta o Nikoli Tesli 73 godine nakon što je američka vlada zaplijenila puna dva kamiona njegovih stvari.

Povjerljivi dokumenti (možete ih pogledati ovde) objavljeni su na osnovu Zakona o slobodi informacija i potvrđuju osporavane navode da je FBI zaplijenio Teslinu imovinu, ali i otkrivaju da je vlada SAD zaista bila zainteresovana za njegov “zrak smrti” – oružje koje je Tesla navodno osmislio.

Dokumenti na koje se dugo čekalo potvrđuju i da je FBI planirao da uhapsi Teslinog člana porodice, za kog su vjerovali da želi da se domogne neprocjenjivo vrijednih bilješki slavnog izumitelja.

U pitanju je Sava Kosanović, Teslin nećak, diplomata, kasnije i ministar unutrašnjih poslova Kraljevine Jugoslavije.

Takođe, sve ove godine vjerovalo se da je Nikola Tesla umro u 85. godini života u svom apartmanu u hotelu Njujorker 7. januara 1943. ali novoobjavljeni dokumenti navode da je umro zapravo 8. januara.

Među papirima se mogu naći i detalji o tome kako je američka vlada pokupila svu Teslinu imovinu, zapečatila sve papire i donijela ih u skladište na Menhetnu.

U tadašnjem izvještaju se iznosi zabrinutost da, pošto je Tesla naturalizovani građanin SAD, možda nemaju pravo na njegovu imovinu, ali smatraju da bi mogli da zadrže materijale od bilo koje druge obaveštajne agencije “na barem dva dana”.

11

Među objavljenim dokumentima je i pismo upućeno Dž. Edgaru Huveru, prvom direktoru FBI, u kom se ističe značaj članka u kom Tesla govori o “zraku smrti” i njegovom potencijalnom “ključnom značaju” za buduća ratovanja.

Preporučuje se da Tesla “konstantno bude pod prismotrom”, kako bi se on zaštitio od “stranih neprijatelja” koji bi mogli biti zainteresovani za “tajnu o tako neprocjenjivom instrumentu” .

Drugi dokumenti pokazuju da je nećak (Kosanović), kog Tesla “nije volio”, pokušao da dođe do tih važnih dokumenata i nacrta. Biro je strahovao da će on proslijediti “informacije neprijateljima”.

Među dokumentacijom koja je klasifikovana kao obavještajna, navodi se i opis situacije nakon Tesline smrti, kada je Kosanović sa saradnicima uzimao stvari iz Teslinog sefa, a tu je i predlog agenta FBI da se Kosanović optuži za provalu i uhapsi.

“…rečeno nam je da bi trebalo da obezbijedimo materijal koji je navodno uzeo Kosanović, jer je, ukoliko je to zaista velika tajna, od velike važnosti da ne dospije u novine, gdje bi neprijatelji mogli da imaju uvid u materijal”, navodi se.

22

Memorandum u dokumentima FBI datiran je na 9. januar 1943. i u njemu stoji da je Tesla izvodio mnoge eksperimente vezane za bežično prenošenje struje, “poznato kao zrak smrti”.

Teslin štićenik Blojs Ficdžerald rekao je u razgovoru sa jednim američkim državnim funkcionerom, da mu je pronalazač samo mjesec dana prije svoje smrti rekao da je te eksperimente usavršio. Ficdžerald je takođe govorio o nekakvom revolucionarnom dizajnu torpeda.

Ranije se mislilo da “zrak smrti” ne postoji, a FBI je tvrdio da niko od njihovih agenata nije istraživao Tesline dokumente, niti imao u posjedu ijedan od njih.

Inače, među dokumentacijom koju su obavještajci prikupljali o Tesli nalaze se i bizarne stvari – tu je i jedno pismo iz pedesetih godina, gdje se govori o njegovim izumima, kao i mašini koja je napravljena po njegovim nacrtima 1950. godine i kojom se održavala “interplanetarna komunikacija” i “komunikacija sa svemirskim brodovima“.

Svemirci su posjetili Tesline inžinjere više puta i rekli su nam da je on sa Venere, da je donijet na ovu planetu 1856. godine kao beba i da je ostavljen kod gospodina i gospođe Tesle u dalekoj planinskoj regiji koja se danas zove Jugoslavija“, piše u tom pismu.

44 33

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *