Povodom dana starih SGBM organizovala šahovski turnir za svoje najstarije klijente penzionere

Dodajte komentar

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starih osoba, 1. oktobra, Societe Generale banka Montenegro ugostila je svoje najstarije klijente penzionere i za njih organizovala šahovski turnir u upravnoj zgradi banke.

Osim penzionerima iz tri podgoričke mjesne zajednice, banka je bila domaćin i predstavnicima Šahovskog saveza Crne Gore. Član Saveza, velemajstor i selektor muške šahovske reprezentacije, gospodin Milan Draško, koji se upravo vratio sa šahovske olimpijade u Bakuu, odigrao je ovom prilikom simultanku sa penzionerima.

Ovaj turnir Societe Generale banka Montenegro organizovala je s namjerom da pokaže brigu i poštovanje dijelu najstarije populacije, kao i u cilju promovisanja šaha kao aktivnosti koja dokazano utiče na razvoj i održavanje umne sposobnosti ne samo mladih, već posebno starijih lica“ , rekao je u ime banke Mile Grbin, direktor Marketinga.

U ime Šahovskog saveza Crne Gore gospodin Radojica Grba, predsjednik Saveza, pozdravio je penzionere i izrazio zadovoljstvo što se na ovaj način ukazuje poštovanje starijim osobama i promoviše značaj šaha u Crnoj Gori. Ispitivanja pokazuju da se uz šah poboljšava pamćenje, sposobnost za rješavanje problema, kao i koncentracija. Redovno igranje šaha poboljšava aktivnost moždanih ćelija i odlaže njihovo starenje.

U Crnoj Gori živi preko 80 000 osoba starijih od 65 godina, a procjenjuje se da će do 2050.godine četvrtina stanovništva u našoj zemlji imati više od 65 godina.

Istraživanja pokazuju da su stari u Crnoj Gori osjetljiva grupa i da im zbog problema kao što su loše zdravlje, a često i nemogućnost da brinu sami o sebi, treba posvetiti posebnu pažnju. Societe Generale banka Montenegro je ovom akcijom, željela da pruži svoj doprinos obilježavanju Međunarodnog dana starih“, kazali su iz banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *