Japan zadržao kamatnu stopu

Dodajte komentar

Japanska centralna banka je završila dvodnevnu sjednicu odlukom da uglavnom zadrži istu strategiju monetarnog ublažavanja. To je naišlo na pozitivnu reakciju na Tokijskoj berzi na kojoj je zabiljžen nagli rast akcija, dok je jen istovremeno oslabio.

Banka Japana (BoJ) je navela da će njena referentna kamatna stopa ostati negativna na minus 0,1 odsto, izvještava agencija AP.

BoJ naplaćuje tu kamatu poslovnim bankama na višak sredstava koje drže kod centralne banke, kako bi ih podstakla da taj novac usmjere u kreditiranje.

Centralna banka je takođe navela da će prilagoditi svoj program kupovina aktiva kako bi pogurala naviše dugoročne kamatne stope, što je potez koji će pomoći institucionalnim investitorima kao što su banke i osiguravači.

U saopštenju se precizira da će BoJ nastaviti da kupuje aktive poput državnih obveznica u obimu od oko 80 milijardi jena (787 milijardi dolara) godišnje, u nastojanju da ostvari ciljanu inflaciju od 2,0 posto, koja, kako kažu, može da pomogne u podsticanju održivog rasta.

Kako izveštava agencija AFP, glavni indeks Tokijske berze Nikkei 225 skočio je 1,37 odsto posle saopštenja Banke Japana, jer su investitori podržali potez centralne banke da pobijedi deflaciju.

Dolar je rano jutros skočio na 102,64 jena sa ranijeg nivoa od oko 101,66 jena.

Činjenica da je BoJ obećala da će zadržati postojeću politiku sve dok se ne postigne ciljana inflacija od 2,0 odsto može se tumačiti kao širenje njene politike olakšica”, kaže Jasuhide Jadžima, glavni ekonomista NLP instituta za istraživanja.

Akcije banaka su bile među najvećim dobitnicima na berzi pošto se BoJ uzdržala od spuštanja referentne kamatne stope dublje u negativnu zonu, dodaje francuska agencija.

(Ekonomski)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *