Bankarski sektor pokrenuo evropske berze

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u srijedu su indeksi porasli, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica banaka jer su nove mjere japanske centralne banke podstakle sklonost ulagača prema riziku.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih dionica bio je u 11,30 sati u plusu 0,8 posto, nakon što je juče oslabio 0,1 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 11,30 sati na dobitku 0,45 posto, na 6.860 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 1,0 posto, na 10.494 boda, a pariški CAC 1,10 posto, na 4.435 bodova.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se rastu cijena dionica na azijskim berzama, ponajviše tokijskoj, nakon što je jutros japanska centralna banka (BOJ) donijela nove mjere za podsticanje rasta ekonomije i inflacije.

Najviše su, više od 2 posto, jutros skočile cijene dionica u evropskom bankarskom sektoru, a među najvećim su dobitnicama italijanske i španske banke.

Današnje odluke BOJ-a marginalno su pozitivne za dionice banaka i drugu rizičniju imovinu kratkoročno jer se centralna banka suzdržala od povećanja negativnih kamata na depozite banaka. No, sve je jasnije da su politike BOJ-a iscrpljene“, kaže Tomoya Masanao, direktor u tvrtki PIMCO.

Uprkos današnjem skoku, analitičari nisu sigurni da će odluke BOJ-a podržavati bankarski sektor dugoročnije.

One mogu kratkoročno podstaći banke i finansijski sektor, no mislim da niko ne očekuje da će to riješiti dugoročne probleme u vezi profitabilnosti banaka i tako pozitivno uticati na ekonomiju“, kaže Masanao.

Nakon odluka japanskih monetarnih vlasti, kasnije tokom dana biće poznate i odluke čelnika američke centralne banke.

Premda se ne očekuje povećanje kamata, ulagači će pažljivo analizirati saoopštenje Feda i pratiti hoće li predsjednica banke Janet Yellen na konferenciji za novinare naznačiti kada bi se taj potez mogao povući.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *