Čeka li nas bura u vodama tržišta valuta?

Dodajte komentar

Narednih dana finansijska tržišta vjerovatno će biti aktivnija nego inače, a razlog su bitni sastanci dvije od tri najvažnije centralne banke na svijetu.

Riječ je o američkoj i japanskoj.

Na sastancima se odlučuje o visini kamatnih stopa, a budući da se već mjesecima s nestrpljenjem očekuju novi potezi navedenih institucija, mnogi investitori i špekulanti čekaju odluke koje će biti objavljenje u srijedu, kako bi se mogli pozicionirati na tržištu radi ostvarivanja profita u idućim mjesecima.

Dvije centralne banke nalaze se u suprotnim situacijama pa postoji mogućnost da će donijeti potpuno suprotne odluke, koje bi mogle uzorokovati prebacivanje velikih količina kapitala iz jena u dolar.

Naime, na osnovu relativno dobre ekonomske situacije u SAD, američka centralna banka postepeno podiže kamatne stope, što tradicionalno pozitivno utiče na vrijednost valute, dok japanska centralna banka već mjesecima prijeti dodatnim spuštanjem kamatnih stopa kako bi oslabila prejaki jen.

Ukoliko bi došlo do podizanja kamatnih stopa u SAD i do spuštanja u Japanu, dolar bi isti dan u odnosu na jen ojačao nekoliko odsto, a u idućih nekoliko mjeseci možda čak i više od 10 procenata.

Analitičari Admiral marketa smatraju da ipak neće doći do potpune divergencije u odlukama dvije centralne banke. Naime, s obzirom na njihovu važnost, veličinu i uticaj na cjelokupnu globalnu ekonomsku situaciju, i japanska i američka centralna banka pomno prate poteze ostalih centralnih banaka i trude se da ne odstupaju previše od njihove politike, jer bi to moglo uzrokovati velike poremećaje na finansijskim tržištima.

S obzirom na trenutnu situaciju, američka centralna banka mogla bi još jednom ostaviti kamatne stope na istom nivou, ali najaviti da će do podizanja doći na nekom od idućih sastanaka. Japanska centralna banka mogla bi kao i na posljednjim sastancima zaprijetiti novim mjerama i/ili namjernim slabljenjem valute ukoliko bude potrebno, ali za sada ne preduzeti ništa i nadati se da će jen oslabiti na osnovu američkih odluka.

U takvom scenariju takođe bi došlo do jačanja američkog dolara i slabljenja jena, ali nešto sporijim tempom.

Kurs eura takođe neće mirovati. Ukoliko dođe do bilo kakve najave da će u SAD uskoro doći do rasta kamatnih stopa, euro će oslabiti.

Odluka japanske centralne banke biće objavljena u srijedu rano ujutro po našem vremenu, dok će Amerikanci svoju odluku objaviti u 20:00 sati po našem vremenu. Pola sata kasnije čelnica Federalnih rezervi obrazložiće na osnovu čega je odluka donijeta i kakvi su planovi za budućnost.

Osim navedenih događaja, tokom nedjelje biće još nekoliko događaja koji bi mogli uzrokovati kratkoročne pomake koji su interesantni aktivnim investitorima. Najvažniji među njima je odluka centralne banke Novog Zelanda koja će takođe u srijedu odlučivati o kamatnim stopama, ali s obzirom na veličinu privrede Novog Zelanda, kakva god odluka bila, neće imati uticaj na ostale valute.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *