Slatko, slađe, krađa: Koliko se PDV-a godišnje utaji u EU

Dodajte komentar

Čelnici Evropske unije pozvali su na hitno uvođenje jedinstvenog PDV sistema kako bi se omogućila efikasnija borba protiv njegove utaje.

Samo tokom 2014. godine, EU je izgubila gotovo 160 milijardi eura poreza na dodatu vrijednost (PDV). Zabrinjavajući podaci koje je objavila Evropska komisija nadovezuju na nedavno objavljen poziv na zajedničko jačanje borbe protiv poreskih prevara.

Režim naplate

Zemlje članice moraju da nastave realizaciju akcionog plana za uspostavljanje jedinstvenog područja PDV-a što je prezentovano ove godine, kako bi se na kraju stvorio jedinstveni režim naplate PDV-a u prekograničnoj trgovini među zemljama unije.

“Iako smo već preduzeli mjere za rješvanje poreskih prevara, današnje brojke pokazuju da u tome moramo preduzeti još dublje reforme”, smatra Pjer Moskovisi, evropski poverenik za ekonomska i finansijska pitanja, poreze i carinu.

Moskovisi: Riješimo to jednom za uvjek

Naše zemlje članice gube desetine milijardi eura neprikupljenih prihoda od PDV-a. Aktualni sistem nije prikladan za rješavanje problema poreskih prevara niti za greške u njegovom obračunu, i sasvim je jasno da se rezultati neće popraviti sami od sebe“, smatra Moskovisi.

“Zemlje članice moraju da postignu hitan dogovor o stvaranju evropskog poreskog sistema otpornog na prevare. Zato molim sve zemlje članice da otvoreno i konkretno sarađuju u raspravi kako bismo do iduće godine imali konkretne prijedloge i riješili ovaj problem jednom za svagda”, oštar je bio evropski povjerenik.

Prema objavljenim podacima najviše poreza na dodatu vrijednost utaji se u Rumuniji, oko 38 posto, dok u Švedskoj neprikupljeno ostane tek 1,2 odsto. U apsolutnim brojkama najveći jaz između predviđenog iznosa poreza i onoga što se zaista prikupi zabilježen je u Italiji i iznosi 36,9 milijardi eura, dok je najniži u Luksemburgu – 147 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *