Evo šta se planira sa lokalitetom “Mareza”

Dodajte komentar

Glavni grad donio je Odluku o izradi lokalne studije „Mareza“ površine 23,09 hektara. Glavni grad planira da za izradu ovog dokumenta izdvoji 15.000 eura, a izrada plana bi trajala 170 dana.

Inicijativu za izradu ovog planskog dokumenta je podnijelo gradsko preduzeće “Vodovod i kanalizacija“ u kojoj se kao osnovni cilj navodi zaštita vodoizvorišta „Mareza“, sa koga se snadbijeva 60 odsto Podgorice vodom. To će biti i glavni cilj ovog Plana- da se potpuno sučava i zaštiti vodoizvorište.

Cilj izrade Plana je, kako se navodi u Programskom zadatku dostavljenom Portalu Analitika, i organizovanje i uređenje prostora u skladu sa načelima propisanim odredbama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata i identifikacija svih specifičnosti područja zahvata i kontaktnih planskih cjelina koje će predstavljati uvodne smjernice za stvaranje odgovarajuće koncepcije planskog rješenja.

mareza

Potez Sitnica-Mareza-Velje brdo predstavlja izletište u uskom dijelu urbanog jezgra i zbog svog ekološkog i rekreativnog aspekta izdvojen je kao podrudručje karaktera predjela u Tipu predjela 2 – Ravničarski predio sa istočnim brdima. Područje se odlikuje udolinom između brda, kroz koji protiču dvije rijeke. U ovom području Rijeka Mareza izvire i uliva se u rijeku Sitnicu ispod Veljeg brda. Područje je izuzetno povoljno za poljoprivredu kao i za turizam i rekreaciju. Na ovom prostoru postoje dva nacionalna restorana sa uređenom okolinom na obalama rijeka, koji su izletište velikog broja građana tokom cijele godine. Ovdje se takođe nalazi i veliki ribnjak pastrmke koji je tu već dugi niz godina. Dobra povezanost sa gradom i okolinom omogućava mu ozbiljniji turistički i rekreativni razvoj”, piše u Programskom zadatku.

U Planu predjela Glavnog grada Podgorice, u dijelu koji se odnosi na mjere zaštite, planiranje i upravljanje predjelima, izletište Sitnica-Mareza-Velje brdo, čiji je dio prostor u zahvatu Plana, navodi se sljedeće: „uraditi regulaciju toka rijeke Mareza usljed plavljenja putnog pravca Podgorica-Mareza; urediti vodotokove i obale tzv. „naturalnim” načinom što podrazumijeva upotrebu materijala kao što je kamen. Takođe traži se da se uredi prostor pješačkim stazama, kao i  da se stvore punktovi za prodaju uz zadržavanje tradicionalnih arhitektonskih rješenja podneblja.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *