Pregled štampe za 5. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Dnevne novine

Sertifikat Excellent ima 180 firmi

U Crnoj Gori je trenutno 180 preduzeća nosilaca sertifikata Excellent SME Montenegro, koji su iskazali ukupan godišnji prihod od 450 miliona eura i zapošljavaju oko 4.900 radnika.

Danas odluka o blokadi saobraćaja na Smokovcu

Penzionisani radnici Kombinata aluminijuma (KAP), koji zahtijevaju isplatu otpremnina, danas će odlučiti hoće li radikalizovati proteste i tokom dana blokirati saobraćaj na Smokovcu.

Ako predlagač povuče zakon, DPS sjutra predlaže novi

Ukoliko predlagači Predloga izmjena i dopuna Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure ne prihvate danas amandmane DPS-a, kojima se otklanjaju sve pravne nejasnoće, već sjutra ćemo uvrstiti u skupštinsku proceduru novi zakonski akt i zatražiti vanrednu sjednicu Skupštine na kojoj će se o njemu glasati, saopštio je DN poslanik vladajuće stranke Zoran Jelić.

Dan

Otkaz dobilo 70 radnika

Oko sedamdeset radnika nikšićke Željezare “Toščelik, koje je ta kompanija prije dvije godine angažovala za rad na određeno vrijeme, a koji su prije nekoliko dana potpisali ugovore o produžetku radnog odnosa do 28. septembra, juče su od svojih šefova obaviješteni da danas ne mogu proći kapiju Željezare.

Od investitora ni traga, ni glasa

Iako se očekivalo da će se do kraja avgusta riješiti dilema da li će Katari dijar realizivati a dugo najavljivanog milionskog turističkog kompleksa na Plavim horizontima, investitor se, kako “Dan” saznaje iz više izvora, još nije oglašavao.

Od PDV-a naplatili 36,3 miliona eura

Uprava carina je u julu naplatila ukupno 56,8 miliona eura prihoda. Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Uprave carina, najviše prihoda, i to 36,3 miliona eura, odnosilo se na PDV.

Autoput prilika za domaće radnike

Izgradnja autoputa Bar-Boljare znači prekretnicu u našem ekonomskom razvoju i promišljanju o daljim pravcima razvoja, ocijenili su iz Privredne komore. Oni navode da su već sada primjetni benefiti početka izgradnje autoputa za naše građevinske kompanije.

Vijesti

Prednjače Zavala i povezani sa Svetom

Najveći poreski dužnici Opštine Budva, prema podacima Sekretarijata za finansije, su kompanija Zavala invest i firme koje je Specijalno tužilaštvo blokiralo, a povezuju se sa bivšim predsjednikom Političkog savjeta DPS-a Svetozarom Marovićem i njegovom savjetnicom Oliverom Ilinčić. Među prvih pet najvećih dužnika je i firma Palestinca Muhameda Rašida.

Daliborka srećno, ali ti posao može biti štetan

Komercijalni direktor Montenegro erlajnsa (MA) Predrag Marković potvrdio je da napušta nacionalnu aviokompaniju.

On je “Vijestima” saopštio da je ostavku podnio 23. avgusta i da je potpisao sporazumni raskid radnog odnosa, nakon sedam godina rada u MA.

Da od Hete traže tačne podatke

Advokat CEZAP-a Dragomir Ćalasan saopštio je da je Centralna banka tokom čitavog procesa donošenja Zakona o konverziji kredita iz švaj carskih franaka u eure opstruirala aktivnosti te NVO, navodeći netačne podatke.

Pobjeda

Blokada na Smokovcu danas od 11 do 14 sati

Bivši radnici Kombinata aluminijuma najavili su da će danas blokirati saobraćaj na magistralnom putu Podgorica Kolašin u mjestu Smokovac od 11 do 14 sati, kazao je za RTCG predstavnik penzionisanih radnika Zoran Vukotić.

Prihod 450 miliona i blizu 5.000 zaposlenih

U Crnoj Gori je trenutno 180 preduzeća nosilaca sertifikata Excellent SME Montenegro, koji su iskazali ukupan godišnji prihod od 450 miliona eura i zapošljavaju oko 4,9 hiljada radnika.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *