Slučaj “švajcarac”: Ako predlagač povuče zakon, DPS sjutra predlaže novi

Dodajte komentar

Ukoliko predlagači Predloga izmjena i dopuna Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure ne prihvate danas amandmane DPS-a, kojima se otklanjaju sve pravne nejasnoće, već sjutra ćemo uvrstiti u skupštinsku proceduru novi zakonski akt i zatražiti vanrednu sjednicu Skupštine na kojoj će se o njemu glasati, saopštio je Dnevne novine poslanik vladajuće stranke Zoran Jelić.

O amandmanima DPS-a, kao i predloženim izmjenama i dopunama Zakona o konverziji, koje je inicirala grupa poslanika na čelu sa Nebojšom Medojevićem iz DF-a, poslanici će se izjasniti danas, nakon što završe raspravu koju su prekinuli u četvrtak. Prekid rasprave su, osim nedoličnog ponašanja i međusobnih optužbi poslanika, izazvali upravo amandmani DPS-a, tačnije izglasavanje amandmana kojim je predviđeno da se i na kamatu obračuna kamata do 15 odsto.

Fiksna kamata i povraćaj novca

U međuvremenu su poslanici DPS-a Skupštini dostavili izmijenjene amandmane, u kojima su, kako ističe Jelić, precizno i jasno saopštili šta se njima traži.

Prvim amandmanom tražili smo da se vrati preplaćeni novac klijentima koji su otplatili kredit ili ga još otplaćuju. Sve što je klijent preplatio, računajući kamatu i zateznu kamatu, njemu se to mora vratiti. Precizirali smo i fiksnu kamatnu stopu od 8,2 odsto na godišnjem nivou, koju su tražili i sami korisnici kredita kada smo ih primali u poslaničkom klubu DPS-a. To znači da se pri izračunavanju iznosa duga po osnovu potraživanja iz ugovora koje su komercijalne banke jednostrano raskinule, a potraživanja ustupile trećim licima, neće obračunavati zatezna kamata nego samo ona koja je dogovorena, odnosno 8,2 odsto“, ukazao je Jelić.

Vidjeće se ko je uredni platiša

Drugim amandmanom, kako dodaje, precizira se da komercijalne banke moraju dostaviti trećim licima, odnosno Heti, ugovore o kreditu i njihov plan otplate.

Tu će se jasno vidjeti ko je plaćao kredit, a to su većinom klijenti koji su ta sredstva uzeli kako bi riješili važna životna pitanja, a vidjeće se i ovi veliki koje zastupa Medojević, a koji nijesu centa vratili. Riječ je o 15 klijenata koji su uzeli milionske kredite za spekulativne radnje, a nijesu ništa vratili. Imaće se i tačan podatak o iznosu kredita u švajcarskim francima i u eurima, zatim otplatni plan kredita koji je odobren i sačinjen sa kamatnom stopom od 8,2 odsto. Tu će biti i podatak o ukupnim plaćanjima prema komercijalnoj banci, koje je klijent izvršio do dana ustupanja kredita Heti“, istakao je Jelić.

On je naveo i da su trećim amandmanom definisane kaznene odredbe, kojima je predviđeno kažnjavanje pravnog i odgovornog fizičkog lica.

Navedeno je da se ne može jedno lice kažnjavati više puta po istom osnovu, kao što je to tražio Medojević. Očekujemo da će predstavnik predlagača prihvatiti ove amandmane i da će se konačno riješiti problemi korisnika kredita u švajcarskim francima“, poručio je poslanik DPS-a.

Poslanici su krajem jula već jednom glasali o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o konverziji, ali one tada nijesu dobile njihovu podršku. Za usvajanje je nedostajao jedan glas.

Na nedostatke ukazivali i u junu prošle godine

Jelić navodi da su na nedostatke postojećeg Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure ukazivali još u junu prošle godine, ali je, kako ističe, Nebojša Medojević kao predlagač tada odbijao to da prihvati.

On tek sada to pokušava da ispravi ovim izmjenama. Međutim, i sada imamo pravnih nejasnoća i bojim se da će, ukoliko se one ne preciziraju, klijenti i dalje biti oštećeni. Sa našim amandmanima sve je precizirano i očekujemo da će klijenti biti zadovoljni i da će moći da ispune sve obaveze“, kazao je Jelić.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *