Pogrebno u BD pred ukopom?

Dodajte komentar
Budva

Radnici Pogrebnog preduzeća u Budvi, okupljeni oko sindikalne organizacije, uputili su apel nadležnima da se što prije riješe nagomilani problemi u tom opštinskom preduzeću, pišu Dnevne novine.

Osim kašnjenja četiri zarade, preduzeću, čiji je račun u blokadi, prijete nove blokade, a kako su upozorili, i budućnost je, bez hitnog reagovanja, neizvjesna.

Sindikalna organizacija radnika ‘Pogrebne usluge’ Budva izražava duboku zabrinutost zbog aktuelnih dešavanja u tom preduzeću koja, po svemu sudeći, donose zaposlenima još jednu ‘vruću jesen’ i prijeti da gotovo sve zaposlene otjera u dužničko ropstvo s obzirom da većina nas ima obaveze prema bankama po osnovu kreditnog zaduženja, ima obavezu da spremi djecu za polazak u školu i obezbijedi ogrijev za predstojeću zimu. Naime, zaposlenima u d.o.o Pogrebne usluge Budva duguju se četiri zarade, posljednja zarada isplaćena je za april mjesec. Skoro da smo povjerovali da je naše preduzeće oslobođeno od obaveze plaćanja poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, s obzirom da isti nijesu namireni od 2014. do danas. Iz tog razloga, žiro račun preduzeća je blokiran od 22. juna ove godine. Kako ove obaveze nijesu namirene za 2015. i ovu, tekuću, jasno je da će uslijediti i nove blokade, i nova kašnjenja u isplati zarada, što će dodatno ugroziti naš već urušen životni standard”, navode u toj sindikalnoj organizaciji.

Oni su zabrinuti jer se rješavanje problema ne nazire, a nadležni ne žele da pomognu.

Razgovori sa direktorom, Upravnim odborom i predstavnicima Opštine Budva su nas uvjerili u ono što smo i ranije sumnjali, a to je da svako od odgovornih ima verziju događaja, ali ne i solucije za prevazilaženje i saniranje postojeće štete. Opština priznaje da ima dug prema našem preduzeću u iznosu od oko 50.000 eura, dok direktor preduzeća tvrdi da je dug mnogo veći i da iznosi oko 230.000 eura. Osim toga, razlikuju se tvrdnje u vezi sa postojanjem određenih ugovora kojima se (ne) potvrđuje postojanje dugovanja, a da ne govorimo o tome da je izvjesno da su, namjerno ili nenamjerno, propuštani rokovi za preduzimanje bilo kakvih aktivnosti što je zasigurno dovelo do zastarijevanja potraživanja“, kazali su iz sindikalne organizacije Dnevnim novinama.

Oni su apelovali na sve odgovorne i nadležne u preduzeću i Opštini Budva da preduzmu sve neophodne radnje u cilju spašavanja samog preduzeća, ali i egzistencije zaposlenih koji i pored svega navedenog poslove obavljaju veoma savjesno, odgovorno i u skladu sa postavljenim rokovima.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *