Itlijanska bankarska kriza: Hoće li EU dozvoliti državnu pomoć?

Dodajte komentar

Italijanske banke u teškoćama ne predstavljaju akutnu krizu, a spasavanje zajmodavaca će imati uticaj na privatne investitore, saopštili su ministri finansija eurozone u ponedjeljak, reagujući na planove Rima da podrži svoj bankarski sektor s državnom pomoći.

Italija je u pregovorima s Evropskom komisijom kako bi se omogućila javna podrška za njene najslabije zajmodavce, uključujući i najugroženiju banku Monte dei Paschi di Siena. Državna pomoć bankama je dozvoljena po pravilima Evropske unije samo u izuzetnim okolnostima, kada se “ozbiljan poremećaj” pojavljuje u ekonomiji.

Ali predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem kazao je u razgovoru sa novinarima na marginama sastanka Eurogrupe da ne vidi “akutnu krizu”.

Postoje problemi nenaplativih kredita u italijanskim bankama, ali to nije novo pitanje“, rekao je on, odbacujući pozive za razmatranje krize italijanskog bankarskog sektora kao posljedice tržišnih previranja uzrokovanih britanskim glasanjem o napuštanju Evropske unije 23. juna.

Italijanski zajmodavci se bore mjesecima sa 360 milijardi eura (400 milijardi $) nenaplativih kredita – što je oko jedna trećine od ukupnog broja u eurozoni. Nakon glasanja o Brexitu, dionice italijanskih banaka su najviše pogođene, trpeći teške gubitke od početka godine.

Rim pokušava izbjeći udar malih štediša, što je izazvalo masovne proteste i samoubistvo čuvara kada je italijanska vlada spasila četiri mala zajmodavca u novembru prošle godine brišući štednju privatnih investitora.

Dijsselbloem kaže da se državna pomoć može koristiti u određenim okolnostima, ali to bi zahtijevalo da su privatni investitori pogođeni “u određenoj mjeri”.

To zavisi od toga gdje se nalazi banka, kako je prošla u testovima na stres, koji kapitalnii zahtjevi treba da budu ispunjeni“, dodao je on.

Bail-in je vrlo zvučan ekonomski princip koji kaže da oni investitori koji su uložili svoj novac i povukli profit u dobroj godini, snose gubitke u lošoj godini”, insistira Dijsselbloem i dodaje da probleme u bankama treba da srede same banke.

Njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble kazao je da pravila sadrže dovoljno manevarskog prostora da se napravi prava odluka.

Stalno slušam da ima problema sa nekvalitetnim kreditima u Italiji. A onda ću pitati: zašto imamo evropske bankarske supervizore“, zapitao je Schäuble i dodao da treba sačekati prve rezultate testova na stres prije nego što se ocijeni problem sa italijanskim bankama.

Procjene su da najmanje jedna institucija neće uspjeti proći stres test: Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS), najstarija banka na svijetu.

U MPS štediše mogu mirno spavati“, uvjerava, međutim, italijanski premijer Mateo Renzi.

U nadi da će Italija postići sporazum sa EU, kursevi italijanskih bankarskih dionica ponovo su počeli rasti. Dobitnik je UniCredit banka. Nenim akcijama je privremeno obustavljeno trgovanje u utorak zbog prekomjernih dobitaka.

Najava novog izvršnog direktora Jeana Pierrea Mustiera o drastičnim promjenama u strategiji s rigoroznom politikom troškova dobro je prihvaćena. Takođe, prodaja deset posto udjela u online brokeru Fineco donijela je 326 miliona eura.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *