Nemojte praviti ove greške, mogle bi vas koštati posla

Dodajte komentar

Onog trenutka kada ste prihvatili posao, podrazumijeva se da ste dali jedno obećanje iako to niste izgovorili. Podrazumijeva se da obećavate da ste sposobni da ispunite sve obaveze koje vaš novi posao podrazumijeva. Prihvatanje posla za koji znate da niste kvalifikovani obiće vam se o glavu kad-tad.

Previše obećavate, a premalo ispunite

Čak i da jeste kvalifikovani, ali vam se dogodi da uvjeravate poslodavca da napredujete u velikoj mjeri, a znate da nema šanse da zadatak završite u predviđenom roku, izgledaćete veoma loše. Nemojte se iznenaditi ukoliko dobijete otkaz zato što ništa od svega onoga što ste rekli da ćete obaviti – niste obavili, piše Forbs.

Negativnost

Angažovani ste da biste svom direktoru i timu s kojim sarađujete olakšali posao, a ne da biste ga otežali. Osobe koje konstantno šire negativnu energiju u svom radnom okruženju, žale se na kolege i kukaju da je posao pretežak ili da moraju da urade i posao koji zapravo nije njihova obaveza, zapravo samo komplikuju život svima oko sebe. Oni koji komplikuju posao svom direktoru na ovaj način obično su prvi koji “odu”. Neće dugo svi pristajati da oko vas idu na vrhovima prstiju samo da vas ne bi iznervirali.

Dosađivanje

Ukoliko stalno pozivate kolege u izlazak ili ih zadržavate da bi što duže ćaskali s vama, možda čak kršite i pravila kompanije u kojoj radite. Pogrešno je da pretpostavljate da je vaše ponašanje ok samo zato što i drugi to rade. Ovakva vrsta ponašanja često je ono što menadžeri iskoriste da utemelje svoje mišljenje o lošem radnom učinku nekog od zaposlenih.

Nedostatak socijalne inteligencije

Znamo da neko ne može biti otpušten samo zato što nije u stanju ili ne želi da bude ljubazan prema kolegama, ali ono što veoma smeta ljudima je kad se baš nimalo ne trudite da to popravite. Ukoliko apsolutno jasno stavljate do znanja da vam je neko dosadan ili vas iritira, a ono što govori je nevjerovatno glupo, i to će doći na naplatu u nekom trenutku. Nastup kojim jasno omalovažavate druge, prekidanje sagovornika kada pokušava da iznese svoj stav, i generalno gledanje na sve s visine pokazuju da imate nedostatak socijalne inteligencije, a takve osobe često moraju da potraže novi posao.

Zloupotreba vlasništva i resursa kompanije

Mnogi ne razmisle dvaput prije nego što ponesu kancelarijsko pakovanje papira za štampanje kući ili upotrijebe firmin nalog da bi brže završili neki privatni administrativni posao. U očima vašeg poslodavca u pitanju je krađa i ništa drugo. Zloupotreba vlasništva firme je krivično djelo čak i ukoliko nije u pitanju velika materijalna šteta. Ukoliko ste uhvaćeni na djelu, vaš poslodavac ima nepobitni argument da vas otpusti. Lako je opravdati davanje otkaza zaposlenom zbog krađe.

Obraćanje u ime kompanije

Ovo ne podrazumijeva samo slanje neautorizovanih saopštenja za štampu ili otvaranje tviter naloga kompanije. većina ljudi već zna da se zbog ovakvih stvari leti s posla. Ali ukoliko odgovorite na pitanje novinara koji vam je na brzinu podmetnuo mikrofon pred lice, ili ukoliko iznosite svoje mišljenje onlajn predstavljajući se kao zaposleni te kompanije. Mnogi takve postupke tumače kao iznošenje stavova kompanije, čak i kad vaša namjera nije bila takva, ali otkaz bi bio opravdan.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *