Otkriveni opasni proizvodi na crnogorskom tržištu: Fenovi, grijalice, dječje igračke i odjeća…

Dodajte komentar

Na tržištu Crne Gore, tokom prošle godine, ukupno je pronađeno 269 vrsta opasnih proizvoda, u ukupnoj količini od 237.880 komada i tri vrste opasnih đubriva i zaštitnih preparata za biljke u količini od 54,65 kilograma, pokazuje zvaničan izvještaj Uprave za inspekcijske poslove. Po naloženim mjerama inspektora, uništeno je 26 vrsta opasnih proizvoda sa ozbiljnim rizikom u količini od 1.396 komada. Najviše opasnih proizvoda je uvezeno je iz Kine, Turske, Srbije i Italije…

Od ukupnog broja pronađenih opasnih proizvoda, po Opštem programu nadzora proizvoda na tržištu, više od polovine pripada kategoriji električni uređaji i oprema, gotovo trećina spada u kategoriju odjeća, tekstil i modni detalji, 6,20% kategoriji kristalno staklo, 4,67% igračkama, 3,37% pripada kategoriji mašina- električne bušilice, 0,76% opremi za osvjetljenje i 0,53% opremi za djecu.

1

Prodata velika količina opasnih proizvoda: Ono što se u izvještaju veoma zabrinjava je velika količina prodatih opasnih proizvoda.

Tako je, tokom prošle godine, prodato čak 490 komada opasnih fenova za kosu, 316 komada igračaka, 290 komada kristalnog stakla, 248 komada opasnih kvarcnih grijalica, 159 pari obuće i 150 komada opasnih električnih bušilica.

Od pronađenih opasnih proizvoda, u produženom nadzoru, prodato je čak 1966 punjača za baterije, 838 komada dječje odjeće, 242 komada prenosnih dječjih svjetiljki i 10 hodalica za bebe.  U izvještaju nijesu navedene marke pomenutih proizvoda, tako da građanima ostaje samo da nagađuju koji su u pitanju proizvodi. Ipak, u izvještaju se navodi zemlja porijekla opasnih proizvoda.

“Porijeklo nađenih opasnih proizvoda najčešće je iz: Kine (42,24%), Turske (22,46%), Srbije (15,08%), Italije (6,46%), Mađarske (2,58%), Velike Britanije (2,15%), Češke (1,72%), Njemačke (1,72%), Poljske (0,86%), Hrvatske (0,43 %), Japana (0,43%), Slovačke (0,43%), Slovenije (0,43%), Španije (0,43%) i ostalih zemalja (2,58%)”, piše u Izvještaju o radu sistema brze razmjene informacija o proizvodima koji predstavljaju rizik u 2015, prenosi portal Analitika.

2

Preduzete mjere u slučaju otkrivanja opasnih proizvoda na tržištu:  Ono što ohrabruje su preduzete mjere kako bi se spriječila pojava opasnih proizvoda na tržištu.

Inspektori su trajno zabranili promet za sve opasne proizvode koji predstavljaju ozbiljan rizik. To su proizvodi:  plastična stolica, električne kvarcne grijalice, prenosna dječja svjetiljka, hodalice za bebe, dječja odjeća, detektor napona, fen za kosu, oprema za plivanje, naočare za sunce, ulje za sunčanje, farba za kosu, sredstva za zaštitu bilja, sredstva za ishranu bilja, električne svjetiljke opšte namjene, električne bušilice, svijetleći lanci, dječji krevet, igračke- ukupno 142 vrste proizvoda u količini od 3.266 komada i dvije vrste u količini od 29,65 kg.

Nadalje, inspektori su odredili opoziv od krajnjih potrošača za 49 vrsta opasnih proizvoda sa ozbiljnim rizikom u količini od 1.915 komada koje su potrošači kupili. U pitanju su: fen za kosu, detektor napona, prenosna dječja svjetiljka, električne kvarcne grijalice, hodalica za bebe, dječja odjeća, plastične stolice, dječji krevet, igračke. Mjere opoziva su, po nalogu inspektora, objavljene preko dnevnih listova “Pobjeda“ i “Vijesti“, kao i obavještenja u maloprodajnom objektu;

“Inspektori su pored toga privremeno zabranili promet za 127 vrsta opasnih proizvoda u količini od 234.614 komada i jednu vrstu u količini od 25 kg, koji ne predstavljaju ozbiljan rizik. Po naloženim mjerama inspektora uništeno je 26 vrsta opasnih proizvoda sa ozbiljnim rizikom u količini od 1.396 komada”, konstatuje se u izvještaju.

3

Najčešći rizici po vrsti rizika i porijeklo opasnih proizvoda: Najčešći identifikovani rizici kod pronađenih opasnih proizvoda su opasnost od povreda, opasnost od gušenja i davljenja i opasnost od opekotina.

„Treba naglasiti da kompleksnost tržišnog nadzora sa sobom nosi vrlo otežanu identifikaciju proizvoda na tržištu koji predstavljaju rizik po bezbjednost i zdravlje potrošača. Polazeći od postojećeg stanja kadrovskih kapaciteta. koje nije na odgovarajućem nivou, posebno u jednom broju inspekcija nadležnih za tržišni nadzor, neophodno je obezbijediti odgovarajući broj i profil zanimanja inspektora kroz prijem novih izvršilaca određenih 11 tehničkih struka sa specijalističkim znanjima, te kontinuiranu obuku kadra u ovoj oblasti”, poručuje se u izvještaju.

U Inspekciji smatraju da je neophodno je obezbijediti i bolje tehničke uslove za rad -IT opremu i softver, opremu za provjeru proizvoda, službena vozila, sredstva za postupak uzorkovanja i analize uzoraka kod akreditovanih laboratorija, kako bi se nadzor sprovodio u skladu sa standardima i dobrom praksom zemalja članica Evropske unije.

Potrebno jačanje kapaciteta: “Pored jačanja kapaciteta organa nadležnih za nadzor proizvoda na tržištu, neophodno je da se i privredni subjekti upoznaju sa najboljim praksama i opštim standardima za prikupljanje i razmjenu informacija o proizvodima koje plasiraju na tržište, kako bi obezbijedili plasiranje isključivo bezbjednih proizvoda na tržište. Takođe, potrebno je raditi i na podizanju svijesti potrošača i ukupne javnosti o značaju tržišnog nadzora i razmjeni informacija o opasnim proizvodima na tržištu. Jačanje kapaciteta nadležnih organa i ostalih uslova, u skladu sa iskazanim potrebama, doprinijelo bi unapređivanju rada sistema i aktivnom uključivanju svih nadležnih inspekcija u rad istog, što bi istovremeno olakšalo Crnoj Gori uključivanje u sistem EU za brzu razmjenu informacija o proizvodima koji predstavljaju rizik (RAPEX) danom njenog pristupanja Evropskoj uniji”, zaključuje se u izvještaju.

U dokumentu nijesu navedene marke konkretnih opasnih proizvoda, pa bi bilo veoma korisno da nadležni organi osim zabrane, ubuduće ćešće ne samo sporadično kao na primjeru veš mašina, objave te podatke.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *