5 stvari koje bi trebalo da znate o tržištu 06.05.2016.

Dodajte komentar

Cijene nafte skočile 2% nakon požara u Kanadi

Cijena nafte se oporavila u ponedeljak nakon što je požar uništio naftna polja u Alberti. Cijena maeričkih fjučersa sirove nafte porasla je 1.07 USD ili 2.4%, dok se cena lake nafte tipa „brent“ oporavila 87 centi ili 1.9% na 46.24 USD.

Slabi podaci iz Kine

Prema posljednjim podacima izvoz i uvoz Kine su oslabili u aprilu i to više od očekivanog. Izvoz je umanjen 1.8% u odnosu na prethodnu godinu,što je značajno gore od predviđanja da će ovaj pad iznositi samo 0.1%. Sa druge strane, uvoz je pao 10.9% i to značajno više u odnosu na očekivanja koja su iznosila 5%.

Dolar je porastao dok se jen urušio nakon upozorenja o mogućoj intervenciji

Dolar indeks, koji predstavlja vrijednost američkog dolara u odnosu na korpu najvažnijih valuta je porastao na 94.05. Dolar je takođe porastao u odnosu na jen i to na 107.95 nakon što je japanski ministar Taro Aso rekao da je Tokio spreman da interveniše na valutnom tržištu.

Akcije na svjetskim berzama uglavnom porasle

Akcije su porasle zahvaljujući oporavku cijena nafte i nadi da će FED zadržati kamatne stope na trenutnom nivou. Evropske berze su se oporavile sa mjesečnog dna, dok je njemački indeks DAX došao do nivoa od 10,000.

Cijena zlata pala na 1,280 USD

Fjučersi zlata su zabilježili pad od 14.5 USD ili 1.1% na skoro 1,280 USD za finu uncu, nakon što su investitori loše podatke o američkoj zaposlenosti videli kao manje razočaravajuće nego što se to prvobitno mislilo. Naime, ministarstvo rada je u petak objavilo povećanje broja radnih mjesta za 160,000 što je najmanja brojka još od septembra prošle godine.

Sinteza Invest Group

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *