Od sredine januara cijena nafte porasla 66 odsto

Dodajte komentar

Od sredine januara, kada je nakratko pala ispod 30 dolara po barelu, cijena nafte neprestano raste. Do sada je porasla za čak 66 posto i u ovom trenutku cijena po barelu nafte iznosi 46,03 dolara.

Rast cijene je bio očekivan, a razloga je bilo nekoliko. Najvažniji razlog je neisplativost proizvodnje po cijeni čak 70 posto nižoj nego je bila prije nekoliko godina. Investicije na novim nalazištima nafte su se počele otkazivati, a postojeće bušotine zatvarati, što je prije ili kasnije moralo dovesti do nestašice nafte i rasta cijene. Drugi razlog je povećana potražnja za naftnim derivatima radi sve niže cijene. Kina, čija ekonomija je jedan od najvećih potrošača nafte na svijetu, javno je objavila da će iskoristiti situaciju i maksimalno popuniti kapacitete strateških rezervi nafte.

Treći razlog su bili špekulanti na finansijskim tržištima. Naime, budući da je Saudijska Arabija zauzela vrlo čvrst stav da neće smanjivati proizvodnju nafte u situaciji kada je ponuda bila veća od potražnje, niti je došlo do pada proizvodnje u drugim zemljama, špekulanti su zaključili da će cijena dodatno pasti i otvorili su rekordno mnogo prodajnih pozicija na finansijskim izvedenicama vezanim za cijenu nafte, čime su dodatno rušili cijenu. No, da bi se na prodajnim pozicijama ostvario profit, potrebno je ponovno kupiti ugovor na naftu čime se pozicija zatvara. Trenutno se upravo to događa – špekulanti masovno kupuju naftu da bi zatvorili prodajne pozicije i time joj dižu cijenu.

Saudijska Arabija izgubila preko 100 milijardi dolara

Događaj koji bi idućih dana mogao uticati na kretanje cijene je smjena dugogodišnjeg saudijskog ministra energetike Alija al-Naimija, koji je navedenu funkciju obavljao od 1995. godine. Al-Naimi je dugo vremena glasio za najbitniju osobu globalne naftne industrije i navodno je prije dvije godine upravo on uzrokovao početak pada cijene nafte, jer je htio uništiti proizvodnju u drugim zemljama i povećati tržišni udio Saudijske Arabije.

Plan za povećanje tržišnog udjela za sada ne funkcioniše, jer proizvodnja u drugim zemljama nije pala ni približno koliko se očekivalo, a Saudijska Arabija je izgubila preko 100 milijardi dolara prihoda od prodaje nafte, što je morala nadoknaditi iz deviznih rezervi. U pojedinim medijima se upravo to pominje kao razlog smjene Al-Naimija.

Novi ministar Khaled al-Faleh godinama je bio na čelu Aramco-a, saudijske državne naftne kompanije, te je takođe poznat u naftnoj industriji. Iako za sada nije dao nikakvu izjavu iz koje bi se moglo zaključiti da će promijeniti politiku prethodnika, finansijska tržišta već su reagovala. Odmah nakon otvaranja tržišta u noći sa nedjelje na ponedjeljak, naftom se trgovalo po dva posto višoj cijeni nego u petak, iz čega se može zaključiti da investitori očekuju da bi Saudijska Arabija mogla popustiti, tj. pristati na smanjenje proizvodnje uz niže uslove nego što su bili zahtjevani do sada.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi cijena nafte u idućim mjesecima mogla nastaviti da raste. Teško da će se cijena ubrzo vratiti na nivo od 100 dolara po barelu, no rast od nekoliko desetina posto sa sadašnje osnove ne treba da iznenadi.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *