Azija i dalje daje najveći doprinos globalnom ekonomskom rastu

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond je objavio kako će azijske ekonomije biti ta koja će dati najveći podsticaj ekonomskom rastu na svjetskom nivou, uprkos uticajima izazvanim usporavanjem kineske ekonomije.

MMF je u svojem izvještaju Regionalni ekonomski izgledi naglasak stavio na činjenicu da se očekuje snažan rast u regiji Azija-Pacifik. Radi se o brojci od 5,3% za ovu godinu što će činiti približno dvije trećine globalnog rasta. No, to će se i dalje računati kao pad u odnosu na prošlogodišnjih 5,4%.

Očekuje se da će Kina, koja u ovom trenutku pokušava da preusmjeri svoj ekonomski model s onoga zavisnog od proizvodnje prema onom koji se oslanja na potrošnju, ove godine svjedočiti ekonomskom rastu od 6,5%, odnosno 6,2% iduće godine, što je pad u odnosu na 6,9% zabilježenih tokom 2015.

U izvještaju se takođe navodi da nisu svi uticji pada kineske ekonomije loši. Uprkos velikom trošku kojeg uzrokuje kratkoročno izlaganje usporavanju, Azija i dalje iskorištava srednjoročne pogodnosti tog uticaja.

MMF predviđa da će Indija ostati najbrže rastuće velika ekonomija s rastom od 7,5% za ovu i narednu godinu s obzirom na veliku korist od niskih cijena nafte. Prošle je godine ekonomski rast u toj zemlji iznosio 7,3%.

S druge strane se očekuje da će Vijetnam biti među najbrže rastućim ekonomijama u regiji sa 6,3% za ovu godinu kako procjenjuje MMF u odnosu na 6,7% zabilježenih tokom 2015., dok će domaća potražnja i dalje ostati čvrsta na Filipinima i u Maleziji, prenosi CRI.

Poslovni puls

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *