Jedinih pet država koje uopšte nemaju spoljni dug

Dodajte komentar

Prema World debt clocku svjetski dug u ovom trenutku iznosi 60.279.101.408.799 dolara (60 hiljada i kusur milijardi) i stalno raste. Skoro trećina tog iznosa otpada samo na SAD. Jedna šestina otpada na Japan. Grčka je, zbog ovih i onih razloga, umalo finansijski kolabirala i za sobom povukla kompletnu EU, čak i SAD i ostatak zapadnog svijeta. Venezuela je takođe na rubu ponora.

Saudijskoj Arabiji prijeti čak i politički raspad, ako ovako nastavi dužnički će propasti uslijed niskih cijena nafte. O nacijama trećeg svijeta koje su doslovno u dužničkom ropstvu u apsolutnom smislu te riječi, da se i ne govori. Ipak, i u takvom svijetu postoje nacije koje nemaju ni jednog jedinog centa duga. Prema podacima CIA-e, to su Liechtenstein, Macau, Brunei, Britanska djevičanska ostrva u Karibima i pacifička nacija Palau.

Svaka od njih ima vlastite razloge zašto nema baš nikakvih spoljnih dugova.

Liechtenstein je po površini mali, ali je zato odličan u proizvodnji kobasica, dentalnoj protetici, a i skloni su mu mnogi od onih kojima je za skrivanje svojih kompanija, umjesto u poreskim rajevima daleko preko okeana, dovoljno ostati na evropskom kopnu.

Macau je, pak, poluautonoman u odnosu na Kinu i drži neke od najvećih kockarnica na svijetu.

Palau vrlo dobro živi od turizma širom svojih atomiziranih ostrva. Slično kao i Britanska djevičanska ostrva koja, osim turizma, takođe važe za jednu od svjetskih najpopularnijih poreskih oaza. Sve te države usto su i izrazito male, pa je njihovu finansijsku politiku vrlo jednostavno voditi, a nemaju ni vlastitu valutu, pa je posao utoliko lakši.

Liechtenstein uvelike koristi švicarski franak. Macau je odan hongkonškom dolaru. Palau i Britanska djevičanska ostrva sudbinski su vezana uz američki dolar. Jedini koji se ne uklapa u takvu sliku jest moćni sultanat Brunei, koji ima vlastiti dolar. Po površini je sličan Crnoj Gori i ima pola miliona stanovnika.

Čak 90 posto ekonomije Bruneija otpada na naftu na kojoj ta zemlja počiva i od koje živi. Tamošnji vladar Hassanal Bolkiah sa svojih 20 milijardi dolara jedan je od najbogatijih ljudi na svijetu, što je već decenijama uobičajeno među vladarima te zemlje. Po tome ta se zemlja ne razlikuje od Saudijske Arabije. Obje su sunitske, obje su apsolutističke monarhije, obije apsolutno zavise od nafte.

Brunei, međutim, izrazito vode računa o socijalnoj sigurnosti svojih građana. Tako je obrazovanje za njih potpuno besplatno na bilo kojem nivou, pa tako i za studente i postdiplomske studije. Čak i obrazovanje na univerzitetima u inostranstvu, uključujući i smještaj, prehranu, udžbenike i putovanja, kao što je, recimo, u Libiji svojedobno radio Moamar Gadafi za čije vladavine ni ta zemlja nije imala spoljnog duga, a imala je 150 milijardi dolara rezervi.

Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *