MMF brani negativne kamate uprkos rizicima

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond (MMF) stao je u odbranu negativnih kamatnih stopa centranih banaka, imajući u vidu „značajne rizike“ od sporog rasta, istovremeno priznajući da postoji potencijalna opasnost od naizmjeničnih ciklusa rasta i kolapsa privrede.

Šest centralnih banaka, prije svega Evropska centralna banka i Banka Japana, latile su se negativnih kamata s ciljem da olakšaju uslove kreditiranja kako bi se podstakli potrošnja i investicije, prenosi agencija Frans pres.

Mada su iskustva s negativnim nominalnih kamatnim stopama ograničena, možemo uslovno da zaključimo da u cjelini one pomažu donošenju dodatnih monetarnih stimulusa i olakšavanju finansijskih uslova“, napisala su tri visoka zvaničnika u blogu MMF-a.

Njihov komentar dolazi uoči godišnjeg proljećnog sastanka MMF-a ove nedjelje u Vašingtonu.

Sredinom marta, direktorka MMF-a Kristin Lagard rekla je da neuobičajne negativne kratkoročne kamate, po kojima poslovne banke plaćaju za čuvanje novca na računima kod centralnih banaka, vjerovatno podupiru jači privredni rast.

Iako bi u teoriji ovaj koncept trebalo da funkcioniše, ekonomisti pažljivo proučavaju šta se događa u Evropi i Japanu zbog strahovanja da bi negativne kamate zapravo mogle da izazovu kod kompanija i potrošača veći oprez u pogledu potrošnje.

Tri funkcionera MMF-a su takođe izrazila određeni oprez u tom smislu.

Negativne kamatne stope mogu izazvati naizmjenične cikluse naglog uspona i kraha cijena imovine. Ovi potencijalni rizici zahtijevaju pomno praćenje i nadzor“, naveli su oni, a prenosi francuska agencija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *