Kalač: Hypo banka nije bila profesionalna kod primjene Zakona o konverziji kredita u CHF

1 komentar

Hipo Alpe Adria banka (HAAB) nije postupala kao profesionalac tokom primjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, ocijenio je bankarski ombudsman Halil Kalač.

On traži da se otklone sve smetnje u primjeni Zakona kako bi korisnici kredita u francima imali jednak tretman, da se utvrde novi rokovi za primjenu tog propisa i sankcionišu svi koji ga ne primjenjuju.

„Ne treba odustati od primjene Zakona i, ako treba, ići na izmjene zbog rješavanja ogromnih problema korisnika kredita u francima”, naveo je Kalač u Izvještaju o sprovođenju Zakona u koji „Vijesti” imaju uvid.

Kalaču se, prema izvještaju, obratilo 90 klijenta koji su imali primjedbe na postupanje HAAB u primjeni zakona.

„Za postupak provjere stanja duga na dan konverzije kod vještaka finansijske struke odlučilo se oko 60 klijenata. Nalazi vještaka su pokazali greške u obračunu duga na dan konverzije kod 50 slučajeva i to ne u malom iznosu. Taj podatak dovoljno govori o nivou profesionalnosti banke u tom poslu”, naglasio je Kalač.

On je kazao da Zakon jednako tretira sve klijente, odnosno svi imaju pravo na konverziju bez obzira na to u kojoj je fazi realizacija ugovora o kreditu. Podsjetio je da je u članu 1 Zakona posebno naglašeno da se on odnosi i na raskinute ugovore o kreditu.

Kalač je kazao da banka nije dostavila kvalitetna operativna dokumenta korisnicima kredita kao dokaz o visini duga na dan konverzije, što je kod brojnih korisnika izazvalo zabunu i negodovanje.

“Banci se nije smjelo dogoditi da klijenti provjeru duga traže kod drugih subjekata, a da ona na svom veb sajtu ne ponudi finansijski kalkulator za tu provjeru. Nerealni su rokovi koje je banka dala u ponuđenim dokumentima za prihvatanje iznosa duga na dan konverzije (osam dana), kao i odredbe u tim dokumentima da slučaju kašnjenja ili neprihvatanja duga : na dan konverzije jjš» ostaje na snazi osnovni ugovor sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima”, naveo je Kalač.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *