Moguće promjene kursa gotovo svih valuta

Dodajte komentar

Nakon relativno mirne nedjelje na finansijskim tržištima, tokom koje se vrijednost većine najvažnijih svjetskih valuta i berzanskih indeksa nije značajnije mijenjala, ove nedjelje će na tržištima vjerovatno doći do mnogo veće aktivnosti. Naime, najavljene su objave niza važnih ekonomskih podataka koji će sigurno biti u fokusu investitora.

U ponedjeljak je objavljen indeks proizvođačkih cijena u Velikoj Britaniji koji je najniži u dvije i po godine, što ukazuje na značajan pad ekonomske aktivnosti, pa će vjerovatno dodatno srušiti vrijednost britanske funte koja se nalazi vrlo blizu najnižeg nivoa u posljednjih pet mjeseci.

Juče je  Australijska centralna banka objavila je odluku o zadržavanju aktuelnih referentnih kamatnih stopa, a odluku o visini svojih kamatnih stopa Japanska centralna banka donijeće danas. Odluke centralnih banaka uvjek uzrokuju velike pomake kursa, a može da se sogodi novi trend kretanja kursa jena, koji je neuobičajeno stabilan već mjesec dana.

Čelnici Britanske centralne banke takođe imaju ove nedjelje redovni sastanak na kojem odlučuju o istoj stvari, mada je gotovo sigurno da oni svoje kamatne stope neće podizati. Ali moguće je da će na konferenciji za novinare guverner barem najaviti izgledni trenutak podizanja kamatnih stopa.

U petak će biti objavljeni podaci o broju novootvorenih radnih mjesta i stopi nezaposlenosti u septembru u Kanadi. Ova vijest će sigurno doprinijeti već velikim oscilacijama kanadske valute.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da se niti jedna od navedenih centralnih banaka neće ove nedjelje odlučiti na zatezanje monetarne politike. Naprotiv, moguće je da će se zbog usporavanja kineske ekonomije, što bi moglo uticati na globalnu ekonomiju, odlučiti za dodatno odlaganje podizanja kamatnih stopa, što će vjerovatno za posljedicu imati blago slabljenje njihovih valuta u odnosu na američki dolar.

Američka valuta bi mogla uskoro početi da jača u odnosu na sve ostale valute jer se bliži se decembar, kojeg je čelnica američkih Federalnih rezervi Dženet Jelen najavila kao „prikladan“ trenutak podizanja kamatnih stopa.

Izvor: Bif

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *