Najzad – nafta preskočila psihološku granicu

Dodajte komentar

Terminske cene nafte su nastavile rast, podstaknute nadama da će se prekomjerne globalne zalihe smanjiti i očekivanjima da Fed neće skoro podići kamatne stope.

U prepodnevnoj trgovini u Aziji, cijena američke “lake” nafte (WTI) za isporuke u novembru porasla je za 91 cent, na 49,44 dolara, dok je sirova nafta “brent” za novembarske isporuke koštala 61 cent više, odnosno 52,53 dolara po barelu, prenosi Frans pres.

Na oporavak cijena nafte je, prema ocjenama analitičara, uticalo i očekivanje da Fed ove godine neće podići kamatne stope zbog slabe globalne privrede.

“Više ne očekujemo podizanje kamatnih stopa do prvog kvartala 2016. godine, koje možda ni tad neće uslijediti”, navodi se u komentaru DBS banke.

Cijene nafte su u avgustu pale na šestogodišnji minimum usljed zabrinutosti u pogledu usporavanja privrednog rasta u Kini, najvećem svjetskom potrošaču energeneta, kao i u pogledu visoke proizvodnje u SAD i Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), ali su se otada cijene “crnog zlata” oporavile, podsjeća francuska agencija.

Skok cijena nafte je otpočeo prošle nedjelje nakon što su podaci ukazali na pad eksploatacije nafte u SAD, što je povećalo nade u smanjenje prekomjernih globalnih zaliha.

Američko ministarstvo za energetiku prognoziralo je nedavno pad proizvodnje na prosječnih 8,9 miliona barela dnevno u narednoj godini sa 9,2 miliona u 2015. godini, navodi Frans pres.

Izvor: B92, Tanjug

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *