Srbija: Polovni automobili skuplji 1000 eura

Dodajte komentar

Vlada Srbije sprema novu uredbu o uvozu vozila sa pooštrenim ekološkim standardima. Tako će umuesto dosadašnje norme “evro 5” za uvoz novih automobila biti propisana “euro 6”, a za uvoz polovnih vozila, umjesto dosadašnje “euro 3” važiće “euro 4” oznaka motora.

Crveno svijetlo za uvoz novih automobila koji nemaju motore sa euro 6 standardom. Vozaci uglavnom o tome ne razmisljaju, jer većina ne moze da kupi novi auto.

U grupaciji uvoznika automobila Privredne komore Srbije kazu da su tehnicki spremni za novu uredbu, jer već uvoze uglavnom takva vozila, ali da ce to podići cijenu vozila kod proizvođača od 300 do 1300 eura u zavisnosti od kubikaze.

Prema nacrtu uredbe, ove mjere bi se sprovodile od septembra, ali uz prelazni period od nekoliko mjeseci za uvoz novih vozila. Od 2016. bi se u potpunosti primijenila odluka da u Srbiju mogu da se uvoze samo automobili koji imaju standard euro 6.

2008. godine u Srbiju je uvezeno 60 hiljada novih i 40 hiljada polovnih. Prošle godine taj odnos se drastično promijenio. Uvezeno je 80 hiljada polovnih i 20 hiljada novih vozila.

To samo govori koliko je pao standard gradjana. Za sada je samo na nivou predloga, ali nova uredba trebalo bi da se odnosi i na uvoz polovnih automobila. Uvoznici polovnih vozila moći će da uvoze samo ona koja imaju euro 4 motore. To će se najprije odraziti na same uvoznike, ali i nagrađane, koji najčesće kupuju upravo ta najjeftinija vozila.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *