Šojble planira da nametne euro-porez

Dodajte komentar

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble želi da se određena sredstva nemačkih poreskih obveznika stave na raspolaganje jednom posebnom budžetu euro-zone. Tako magazin ”Fokus” prenosi saznanje magazina ”Špigel”.

”U euro-zoni se mora razmišljati o jednom sopstvenom porezu”, rekao je poslanik Evropskog parlamenta Elmar Brok iz redova demohrišćana, kancelara Angele Merkel i dodao da bi se sredstvima iz sopstvenog budžeta euro-zone mogle ”peglati” konjunkturne slabosti.

”Fokus” piše da Šojble, očito, u svojoj ladici ima planove o jednom takozvanom euro-porezu.

”Njemački novac bi tada mogao direktno da ”teče” u Brisel”, prenosi ”Fokus” i navodi da u se u Briselu i Berlinu očito stvaraju planvi o sopstvenom budžetu euro-zone.

U novi budžet mogla bi da se slivaju sredstva od poreza na dodatu vrijendost i zarada i Njemačka je, kako prenose mediji, spremna da o tim pitanjima ozbiljno diskutuje.

I Evropska komisija smatra nužnim takva rješenja, tako da bi jedna radna grupa pod vođstvom bivšeg šefa italijanske vlade Marija Montija, trebalo na molbu predsjednika EU-komisije Žan – Kloda Junkera da analizira mogućnost o prihodima za fiskalne kapacitete euro-zone, prenose mediji.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *