Depoziti u grčkim bankama na najnižem nivou 10 godina

Dodajte komentar

 

Depoziti u grčkim bankama pali su na najniži nivo u posljednji desetak godina. Razlog je zabrinutost u zemlji zbog upitne otplate duga i mogućnosti da  zemlja izađe iz Evropske monetarne unije, javlja BBC.

U aprilu su depoziti pali za 3,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, na 139,4 milijarde eura, pokazuju podaci Evropske centralne banke. Podaci uključuju sve depozite domaćinstva i preduzeća.

Banke se očajnički bore da zadrže depozite dok traju pregovori s međunarodnim povmeriocima.

Zbog pada rezervi dio stručnjaka i parlamentarna opozicija zatražili su da se uvede kontrola kapitalnih tokova, ali portparol vlade Gabriel Sakelaridis odbacio je ponedjeljak tu ideju.

Grčka vlada, Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF) zapali su u pregovorima koji traju više od četiri mjeseca. Povjerioci traže sprovodjenje ranije dogovorenih reformi kako bi isplatili tranšu finansijske pomoći od 7,2 milijarde eura koja bi spasila Grčku od bankrota.

Grčka bi 5.juna trebala MMF-u isplatiti dug od 1,5 milijardi eura.

Sakelaridis je rekao da će Grčka otplaćivati dug dok god bude mogla.

Ako dogovora ipak ne bude, vrlo je vjerovatno da će Grčka objaviti da ne može podmiriti dug. To bi moglo natjerati grčku vladu na Grexit – izlazak iz eurozone.

U intervjuu za njemačke novine u četvrtak direktorica  MMF-a Christine Lagarde rekla je da je izlazak Grčke iz eurouzone realana mogućnost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *