Češka: Razmišljamo o euru zbog Grčke

Dodajte komentar

Češka se plaši prelaska na euro zbog straha da bi morala da plaća dugove Grčke, jer su to negativni aspekti i to ključni ekonomske prirode.

Ministar finansija Andrej Babiš je nakon sastanka o euru kod predsjednika Češke Miloša Zemana predložio da se Česi o ulasku u eurozonu izjasne na referendumu.

Češki predsednik Zeman kao pristalica što hitnijeg ulaska Češke u eurozonu razgovarao je u zamku Lani kraj Praga sa premijerom Bohuslavom Sobotkom, ministrom finansija Andrejom Babišom, guvernerom Češke narodne banke Miroslavom Singerom i viceguvernerom Jiržijim Rusnokom o tome kako da se prekine otezanje sa obavezom uvođenja eura sa kojom se Češka složila prilikom ulaska u Evropsku uniju.

“Za mene je glavna nepoznanica Grčka. Svako zna da Grčka neće platiti svoje dugove, da je bankrotirala”, kazao je nakon sastanka kod predsjednika Babiš zašto je protiv brzog prelaska na euro.

Kao glavne prednosti eura češki ministar finansija naveo je stabilnost prilikom izvoza i uvoza i za strana ulaganja ali naglasio je da euro nije garancija privrednog rasta a ni boljih uslova za preduzeća i građane.
“Mislim da javnost nije informisana o prednostima i manama ulaska u eurozonu, tako da bi ljudima trebalo da presenemo više informacija o pozitivnom i negativnom. Mislim da bi bilo dobro raspisati kontrolni narodni referendum, recimo zajedno sa izborima 2017. godine da se ljudi nekako izjasne”, kazao je Babiš.
Ministar je dodao da taj referendum ne bi bio obavezujući.

Za bolje informisanje građana i o pozitivnim i o negativnim stranama ulaska Češke u eurozonu založio se i premijer Bohuslav Sobotka koji je u saopštenju medijima nakon sastanka kod šefa države ocijenio da su prednosti prelaska na euro veće od negativnih strana.
“Uvjeren sam da je strateški doprinos eura za stabilnost, zaposlenost i konkurentnost Češke veći od negativnih strana”, saopštio je češki premijer.

Eksperti ocjenjuju da je najraniji mogući rok ulaska Češke u eurozonu 2020. godine jer će o njemu odlučivati tek sledeća vlada nakon parlamentarnih izbora 2017. godine.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *