Grci ponovo na ulicama

Dodajte komentar

Hiljade penzionera, uzvikujući parole protiv vlasti, demonstrirale su širom Grčke, zahtijevajući od nove vlade da im smanjene penzije vrati na staro.

Protesti su održani u nekoliko grčkih gradova u srijedu, a najveći u centru Atine, gdje su demonstranti u povorci otišli do Ministarstva rada.

Nekoliko prethodnih grčkih vlada od 2010. moralo je da uvede oštre mjere štednje, među kojima i smanjenje penzija, da bi prezadužena grčka država dobila stranu kreditnu pomoć.

Prethodne vlade su “sasjekle naše penzije i zdravstveno osiguranje… i mi ćemo se boriti na sve načine da ih vratimo” na staro, rekao je organizator protesta, viši zvaničnik Komunističke partije Grčke, Dimos Kumburis.

Ispred zgrade Skupštine Grčke u Atini protestovali i anarhisti, zahtijevajući oslobađanje svojih istomišljenika zatvorenih zbog terorizma. Nakratko su uspjeli da prodru i do ulaza u zgradu, te je policija privela 21 osobu.

Nova vlada Grčke već dva mjeseca pregovara s povjeriocima o uslovima za isplatu posljednje tranše kreditne pomoći, za šta je uslov kredibilno obećanje reformi.

Od toga zavisi isplata preostalih sedam milijardi eura, od čega je grčkoj državi hitno potrebno 1,8 milijardi da bi održala likvidnost.

Dok Grčkoj ističe vrijeme da isplati velike rate dugova, danas su se pojavile spekulacije da bi Atina mogla da odloži plaćanje rate duga Medjunarodnom monetarnom fondu od 450 miliona eura koja dospijeva 9. aprila.

Prosječna mjesečna plata u Grčkoj je 600 eura, nezaposlenost je 25 odsto, nezaposlenost mladih je dvostruko veća, a bruto-domaći proizvod je od početka krize opao za 25 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *