Varufakisov “srednji prst” Njemačkoj

Dodajte komentar

U njemačkoj javnosti se podigla velika prašina zbog otkrića snimka grčkog ministra finansija iz 2013. godine u kom on pokazuje srednji prst Njemačkoj.

Janis Varufakis se u nedelju uveče gostujući u emisiji na prvom programu njemačkog javnog servisa suočio sa snimkom napravljenim na predavanju u Zagrebu.

“Grčka je u januaru 2010. godine trebalo da objavi da nije u stanju da ispuni svoje obaveze u eurima, kako je učinila Argentina. Zato Njemačkoj treba pokazati srednji prst i reći da sami treba da rješavaju problem“, rekao je tada Varufakis.

Ipak, u programu njemačke televizije je rekao da je snimak lažan.

“Taj prst nikada nisam pokazao. Prst je montiran, to vam kažem bez ikakve sumnje. Vjerujte mi“, naveo je Varufakis.

Njemački mediji su potom zatražili mišljenje eksperata za video montažu koji su jednoglasno naveli da nije bilo intervencija i da je snimak autentičan.

Tabloid Bild je na naslovnoj strani današnjeg izdanja pitao da li je Varufakis slagao milione Njemaca, a nedavno je isti dnevnik pozvao Njemce da kažu “ne“ davanju njihovog novca “lijenim Grcima“.

Možda je ovakav potez Varufakisa jedan od razloga za otvoreno negativan stav koji ministar finansija Njemačke Volfgang Šojble ima prema Grčkoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *