Ojađeni žiranti sa Cetinja prijete štrajkom glađu

Dodajte komentar

Građani Cetinja Milan Božović, Ljubinka Ćeranić, Dušan Đurašković, Vesna Sjekloća, Miloš Đurović, Lazar Paldrmić, Milena Vujović, Marko Šoć, Vukan Vukotić, Olivera Krivokapić, Ljiljana Kapa i Nikola Janković dostavili su Dnevnim novinama saopštenje u kojem tvrde su prevareni žiranti koji vraćaju nekoliko desetina tuđih kredita.žirant

“Porodica Radovana Mijanovića sa Cetinja od 2006. do 2010. godine podizala je kredite u više crnogorskih banaka koje su djelimično vraćali, a veći dio je ostao neizmiren, pa se sadašnji dug ove porodice može mjeriti stotinama hiljada eura, koje su pale na teret više desetina prevarenih žiranata”, navodi se u saopštenju koje je potpisalo ovih 12 Cetinjana.

Zbog tereta koji je pao na njih, žiranti tvrde da nalaze u velikim problemima. Računi su im blokirani, pola primanja banke uzimaju za naplatu kredita, a pojedini žiranti ističu i da im je zdravlje ugroženo.

Falsifikovali potpise

Krediti su, kako tvrdi ovih 12 građana Prijestonice, uzimani i falsifikovanjem potpisa na izjavama i mjenicama.

“To im je prolazilo kod banaka jer banke nijesu tražile prisustvo žiranata prilikom potpisa kreditnih dokumentacija. Da bi apsurd bio još veći, banke terete žirante pa čak u pojedinim slučajevima nepotpisanim Ugovorima o cesiji bez saglasnosti žiranata uz pomoć sudova, kredite sa nosioca korisnika prebacuju na žirante”, objasnili su žiranti.

Ponašanjem sudova i banaka, kako tvrdi ovih 12 prevarenih žiranata, stiče se utisak da oni štite porodicu koja je uzimala kredite, a ne žirante.

“Mislimo da ne koriste sve pravne mogućnosti da bi se od njih naplatili. Ukoliko nemaju ličnih primanja ova porodica raspolaže sa nekretninama na Cetinju. Zato ovim putem apelujemo na sve državne organe da se uključe u provjeru naših navoda, a naročito Upravu policije, Državno tužilaštvo, bankarskog ombudsmana i Centralnu banku Crne Gore, jer prevareni žiranti više nemaju strpljenja niti snage da se odazivaju na sudske pozive, opomene, utuženja, blokade računa i drugo”, ističe se u saopštenju pomenutih cetinjskih građana.

Moguć i štrajk glađu

Prevare su se, kako objašnjavaju žiranti, najčešće odnosile na to da su potpisivali dokumentaciju na manje, a podizani su mnogo veći iznosi. Zbog nemogućnosti da tuđe kredite vraćaju ovih 12 žiranata tvrdi da nije isključen ni dolazak u glavni grad i štrajk glađu ispred prostorija Centralne banke.

“Apelujemo na bankarskog ombudsmana da se angažuje i uloži sav svoj autoritet i provjeri listu dugovanja ove porodice, kao i da utiče na banke i sudove da se uvaže izjave i tvrdnje prevarenih žiranata. Mi prevareni žiranti uvjerenja smo da u našoj Crnoj Gori postoji vladavina prava koja se ogleda kroz njene državne organe koji će zaštititi i nas, prevarene žirante”, zaključeno je u saopštenju koje su potpisali pomenuti Cetinjani.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *