Nagli skok akcija atinske berze

Dodajte komentar

Opšti indeks Atinske berze danas je skočio za više od pet odsto na početku trgovačke nedelje. Trgovanje na berzi otvoreno je rastom od 0,2 odsto da bi u prvih 15 minuta doživela skok od 5,9 odsto.

Bankarski indeks, koji je prošle nedelje bio u padu, danas napreduje i iznosi 12,83 odsto.

Dok su prvi koraci nove grčke vlade nagovještavali potencijalni krah s nekim evropskim partnerima, zvanična Atina je tokom vikenda spustila loptu, ocjenjuje Frans pres i dodaje da sinoćna konferencija za novinare grčkog i francuskog ministra finansija, Janisa Varufakisa i Mišela Sapena, ukazuje na mogućnost dogovora.

Varufakis se danas sastaje s britanskim kolegom Džordžom Ozbornom u okviru turneje po zemljama EU na kojoj je glavna tema problem duga grčke države.

Varufakis je u nedelju dobio podršku Francuske, a posle Londona će posjetiti Italiju i Njjemačku.

Cipras danas ide na Kipar, u svoju prvu pojetu nekoj stranoj zemlji. Očekuje se da će razgovorima dominirati problem javnog duga Grčke i Kipra. Cipras potom putuje u posjete Italiji i Francuskoj.

Tržišta su u sredu oštro reagovale na prve Ciprasove izjave koje su dovodile u pitanje pregovore sa stranim kreditorima. Pad indeksa na Atinskoj berzi najviše je pogodio banke, koje su tada izgubile četvrtinu svoje tržišne vrijednosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *