Facebook je 2012. kupio Instagram za jednu, sada vrijedi preko 35 milijardi

Dodajte komentar

Facebook je kupio foto-aplikaciju Instagram u aprilu 2012. godine za milijardu dolara. Vrijednost transakcije mnoge je šokirala i moglo se često čuti mišljenje kako je riječ o “bacanju novca”.

Brzi skok na kraj 2014. godine. Bankarska grupacija Citigroup objavila je danas procjenu kako Instagram sada vrijedi 35 milijardi dolara, piše Mashable. U banci čak tu brojku nazivaju “konzervativnom”.

Instagram je nedavno premašio brojku od 300 miliona aktivnih korisnika, što je npr. više od Twittera. S procijenjenom vrijednošću od 35 milijardi dolara, Instagram takođe premašuje trenutnu tržišnu kapitalizaciju Twittera od 23,3 milijarde dolara.

Analitičari ističu kako je njihova procjena spekulativna te kako je Instagramov finansijski doprinos Facebooku trnutno minimalan, ali vjeruju kako bi se to vrlo brzo moglo promijeniti.

Nedavno istraživanje analitičke kompanije Forrester Reserach tvrdi kako su korisnici Instagrama puno aktivniji i angažiraniji nego oni drugih društvenih mreža, poput Facebooka i Twittera. Mashable pritom ističe kako je Facebook postao frustrirajuća platforma za oglašivače, s obzirom na konstantno mijenjanje algoritama i dosega na news feedu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *