Dobit srpske Komercijalne banke za devet mjeseci 29 miliona eura

Dodajte komentar

Aktiva Komercijalne porasla je od početka godine 4,5 posto i iznosila je na kraju rujna 380,1 milijardu dinara ili oko 3,2 milijarde eura. Trend stagnacije poslovanja u osnovnom poslovanju i pada dobiti obilježio je poslovanje Komercijalne banke u trećem kvartalu.

Komercijalna banka je u prvih devet mjeseci od kamata prihodovala gotovo jednak iznos kao u istom prošlogodišnjem razdoblju – 16,4 milijarde dinara, dok je dobit iz ovog segmenta poslovanja porasla 7,8 posto na 10,2 milijarde dinara. Prihod od naknada i provizija je porastao 1,6 posto na 4,1 milijardu dinara dok je dobit iz ovog segmenta poslovanja takođe neznatno povećana na 3,4 milijarde dinara (rast od 1,6%).

Zbog slabljenja kursa dinara zabilježene su velike tečajne razlike u prvih devet mjeseci ove godine (4,3 milijarde naspram 929,1 miliona dinara), a također su povećani troškovi po osnovi otpisa i rezervacija – 2,1 milijarda dinara (porast od 42,7%).

Dobit prije oporezivanja iznosila je 3,55 milijarde dinara što je pad od 10,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Aktiva Komercijalne porasla je od početka godine 4,5 posto i iznosila je na kraju septembra 380,1 milijardu dinara. Zahvaljujući rastu u prvoj polovini godine, najveći skok bilježe plasmani u državne hartije od vrijednosti – 86,2 milijarde dinara, dok je plasman kredita zadržao nisku stopu rasta od 1,8 posto, na 187,4 milijarde dinara.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *