MANS: Italijani ostaju u EPCG samo uz kršenje ugovora

Dodajte komentar

Italijanska kompanija A2A na kraju prošle godine nije ispunila najmanje tri najvažnija indikatora iz ugovora o dokapitalizaciji Elekgroprivrede Crne Gore i minimalna je šansa da ih dostigne do kraja ove godine, zbog čega bi Vlada morala da joj izda negativno mišljenje, za petogodišnje upravljanje državnom energetskom kompanijom, pokazuju podaci Istraživačkog centra MANS-a, piše Dan.

Iz Vlade je, nakon prošlonedjeljnog sastanka sa predstavnicima A2A, saopšteno da se radi na prevazilaženju otvorenih pitanja i usaglašavanju strateških ciljeva, što će biti osnova za definisanje budućih odnosa na obostrano zadovoljavajući način. Ugovorom o dokapitalizaciji EPCG, koji je potpisan u septembru 2009, definisana je lista od 20 indikatora koje A2A mora da zadovolji tokom petogodišnjeg upravljanja energetskom kompanijom, zaključno sa 2014. godinom, naveli su iz MANS-a.

Kako su pojasnili iz te NVO, svaki od indikatora nosi određeni broj bodova i na kraju roka od pet godina može se ostvariti maksimalno 100 poena.

Da bi A2A dobila takozvano pozitivno mišljenje od Vlade, koje bi joj otvorilo mogućnost da postane većinski vlasnik u EPCG mora da ostvari najmanje 80 bodova, od čega osam po osnovu indikatora za ostvareni profit. U suprotnom, Vlada mora izdati negativno mišljenje italijanskom partneru i država stiče pravo na otkup njegovih akcija, naveli su iz MANS-a.

Prema raspoloživim podacima, na kraju prošle godine, godinu prije isteka upravljačkih prava A2A u EPCG, nijesu ostvarena tri osnovna indikatora koji zajedno nose preko trećinu vrijednosti ukupnih indikatora. a koji se odnose na gubitke u distribuciji, na stepen naplate potrošnje električne energije i na profit.

Najznačajniji indikator koji samostalno obezbjeđuje najviše bodova ukupno 18, tiče se gubitaka u distributivnoj mreži. Italijanska A2A je preuzela obavezu da će EPCG svake godine smanjivati stopu distributivnih gubitaka, ali je samo u prvoj godini bila na nivou zadatog kriterijuma, da bi u svakoj narednoj stepen gubitaka bio veći od zacrtanog cilja. Tako su za 2010. gubici u distributivnoj mreži projektovani na nivou od 20 odsto, a iznosili su 19,9 odsto, u 2011. trebalo je da budu 18 odsto, a ostvareni su 19,2 odsto, u 2012. su zacrtani na 15 odsto, a ostvareni 20,8 odsto, dok su na kraju prošle godine iznosili 18,9 odsto, iako su bili projektovani na 13 odsto. Na kraju ove godine plan je da iznose 11 odsto, što je gotovo nemoguće da će biti realizovano, naročito kada se uzme u obzir da su svih prethodnih godina prosječno preko 18 odsto, naveli su iz te NVO.

Iz MANS-a su naveli da drugi bitan indikator, koji na kraju petogodišnjeg perioda nosi 10 bodova, jeste stepen naplate potrošnje električne energije. U 2010. stepen naplate projektovan je na 93 odsto, a MANS ne raspolaže podacima u kojem je obimu ostvaren.

U 2011, godini planiran je na nivou od 94 odsto, a realizovan sa 87,3 odsto, godinu kasnije naplata struje trebalo je da iznosi 96 odsto, a bila je 91,4 odsto. Ni u 2013. A2A nije ostvarila zadati kriterijum naplate potrošnje električne energije, jer je za tu godinu stepen naplate projektovan na 98 odsto, a ostvareno je 95,4 odsto. Prema onome što je usaglašeno ugovo-

rom o dokapitalizaciji, na kraju ove godine EPCG treba da ima naplatu potrošnje električne energije od 100 odsto, ali je veoma indikativno da li će se to zaista i desiti, naveli su iz te NVO.

Treći indikator, čije ispunjenje nosi takođe 10 bodova, kako su naveli iz MANS-a, podrazumijevao je da EPCG za pet godina, pod menadžmentom A2A ostvari 300 miliona eura profita, odnosno u prvoj godini 20 miliona, drugoj 40, trećoj 60 mi-

liona, četvrtoj 80 miliona, i na kraju ove godine 100 miliona.

Međutim, u prvoj godini EPCG je ostvarila 16,5 miliona profita, u drugoj je bila u minusu 66,5 miliona, godinu kasnije poslovala je sa 5,6 miliona gubitka, da bi tek prošle godine ponovo imala profit, ali od 25 miliona, a ne 80, kako je predviđeno indikatorom. Cilj za ovu godinu je 100 miliona, što je teško dostižno, jer je u prvih šest mjeseci ostvarena dobit od 13,5 miliona.

Kada se ima u vidu da pomenuta tri indikatora nose ukupno 38 bodova od mogućih 100, a da do danas nijesu realizovana, te da za izdavanje pozitivnog mišljenja A2A mora dobiti 80 poena, nejasno je na bazi koje platforme Vlada sada pregovara sa A2A u vezi iastavka upravljanja kompanijom smatraju u toj NVO.

Preostalih 17 indikatora odnose se na ostvarenje različitih parametara u radu hidroelektrana i Termoelektrane, emisije zagađujućihgasova, prekide u 35 kilovoltnoj mreži, te na ugradnju novih brojila. J.V.

Ugovor ističe 1. aprila 2015.

Ugovorom o dokapitalizaciji propisano je da je njegov period trajanja do 1. aprila 2015. godine, dok sama procedura za izdavanje pozitivnog ili negativnog mišljenja može dugo trajati, naveli su iz MANS-a.

Naime, ukoliko bi se striktno primijenilo ono što je definisano ugovorom, A2A bi Vladi morala da dostavi nacrt mišljenja do 15. februara, pri čemu bi prethrdno ugovorne strane pokušale da postignu saglasnost u vezi sadržine mišljenja. U slučaju da ne postignu saglasnost, do 15. marta moraju angažovati nezavisnog eksperta pojasnili su iz te NVO.

Ukoliko partneri u EPCG ne bi mogli da angažuju eksperta, njega bi nominovao predsjednik Međunarodnog ekspertskog centra Međunarodne privredne komore u Parizu. Po imenovanju eksperta, svaka ugovorna strana može da mu da instrukcije, a on je dužan da mišljenje dostavi u roku od 30 radnih dana od davanja instrukcija. Ukoliko ekspert ne dostavi mišljenje, bilo koja strana može da pokrene arbitražni postupak.

Ne zna se koliko bi koštao otkup akcija od Italijana

Izdavanje negativnog mišljenja automatski aktivira takozvanu Kol opciju prodavca, koja podrazumijeva da Vlada stiče pravo na otkup paketa akcija A2A u EPCG, ali još nije poznato koliko bi on koštao. Kada je 2009. prodala svoj dio vlasništva za 96 miliona eura, Vlada je istovremeno dogovorila da A2A otkupi i akcije manjinskih akcionara, zahvaljujući čemu je italijanski partner dobio preko 43 odsto vlasništva u akcijskom kapitalu. Shodno ugovoru o dokapitalizaciji, Vlada bi sada bila obavezna da otkupi ne samo svoj raniji paket akcija, već sve akcije koje A2A ima u EPCG, naveli su iz MANS-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *